Ga naar hoofdinhoud

Financieringsindicator voor ondernemers

Ruim 1/3 van de ondernemers en starters met een financieringsbehoefte wil al in een vroeg stadium een indicatie krijgen of hun plan financierbaar is. Met de financieringsindicator biedt de Rabobank (startende) ondernemers hiervoor een handig hulpmiddel.

Indicatie

Aan de hand van een aantal kerngegevens kan een ondernemer met behulp van de Rabobank-financieringsindicator snel en gemakkelijke online zijn haar plan toetsen op financieringsmogelijkheden. De financieringsindicator geeft een eerste indruk over zowel de financierbaarheid van het plan als over passende financieringsbronnen. De ondernemer die een financiering daadwerkelijk wil vormgeven, kan hiermee verder aan de slag zowel online als in een persoonlijk gesprek met de lokale Rabobank.

Knelpunten

“Ondernemers met nieuwe plannen, willen graag al in een vroeg stadium – als nog niet alles tot de laatste komma is doorgerekend – weten waar ze financieel staan. De financieringsindicator geeft de ondernemer aan de hand van enkele vragen en financiële kengetallen direct persoonlijk inzicht in de mate waarin het plan financierbaar is. Zijn er twijfels over de financierbaarheid, dan krijgt de ondernemer inzicht in waar de knelpunten zitten en wat er nodig is om de financierbaarheid van het plan te vergroten”, licht Rene de Zoete, directeur Markt en Distributie bij de Rabobank, toe. Met de financieringsindicator kan een ondernemer binnen een kwartier beschikken over een indicatie of zijn plan financierbaar is of niet. Daarna kan hij zijn plan bijstellen of juist direct doorpakken en de financiering aanvragen.

Passende financiering

Naast een indicatie over de financierbaarheid van het bedrijfsplan, krijgt de ondernemer ook een indicatie van mogelijke financieringsbronnen. Dit kan een bancaire financiering zijn, maar bijvoorbeeld ook leasing of crowdfunding of financiering van andere partijen zoals Qredits. “Klanten zijn meer dan ooit geïnteresseerd in alternatieve financieringsbronnen in aanvulling op een bancaire lening”, aldus Rene de Zoete. “Toch wijzen we nog maar 1 op de 7 zakelijke klanten op de mogelijkheden. Met de financieringsindicator en -verkenner kunnen we veel meer ondernemers bereiken.”

Benchmark

Ondernemers die een jaarrekening hebben, krijgen in de financieringsindicator ook informatie over hoe vergelijkbare concurrenten in de branche het doen. In de tool is voor 17 mkb-branches deze benchmark informatie opgenomen, evenals algemene informatie over trends en ontwikkelingen in de branches. Deze informatie kan de ondernemer benutten om kwetsbare punten in zijn ondernemingsplan te versterken.

Iedere ondernemer of starter met een financieringsbehoefte kan gebruikmaken van de Financieringsindicator en Financieringsverkenner via www.partnerinfinancieren.nl
evenals via www.rabobank.nl/bedrijven.