Ga naar hoofdinhoud

7 tips om je marktkraam er mooi uit te laten zien

Het ligt voor de hand: als je producten op een markt verkoopt, wil je dat je kraam er goed uitziet, je producten in hun beste licht laat zien en de aandacht trekt van voorbijgangers. We hebben echter zo vaak gezien dat mensen op markten dit verkeerd begrepen! Wij hebben daarom 6 tips voor je op een rijtje gezet om je marktkraam er tip top uit te laten zien:

Gebruik kleur

Groepeer je producten in kleuren die ze laten opvallen, of gebruik een helder tafelkleed als effen achtergrondkleur om ze te laten zien en je kraam te laten opvallen. Producten kunnen verloren gaan in stoffen met patronen, dus effen is het beste om ze te laten opvallen. Als je merk een vast kleurenschema voor je producten heeft, gebruik dat dan en breng het door naar hoe je je kraam ook weergeeft. Ook bij een pakket verzenden moet je trouwens je merk verwerken in de doos. 

Focus op je bestsellers

Je wilt dat er genoeg producten worden uitgestald om klanten naar binnen te lokken voor een kijkje, zonder dat het er druk uitziet. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je eenmaal het gevoel hebt gekregen om op een markt of twee te verkopen, weet je wat in de toekomst het beste werkt. Je weet dan ook precies welke producten veel gekocht worden. Check je regelmatig de pakket versturen kosten voor bepaalde goederen? Je weet dan ook wat je bestsellers zijn. 

Label je producten duidelijk

Maak je merknaam en prijzen gemakkelijk zichtbaar met tags, labels of borden. Hierdoor voelen klanten zich meer op hun gemak, omdat ze in één oogopslag de prijzen kennen zonder ernaar te hoeven vragen.  

Overbelast je kraam niet

Het kan zo gemakkelijk zijn om te gretig te worden om al je producten in één keer te laten zien, waardoor je kraam vol raakt en voorbijgangers zich geïntimideerd of overweldigd voelen door de hoeveelheid producten. Houd het minimaal en laat je bestsellers zien. 

Gebruik eigenzinnige displays

Door een houten ladder te gebruiken voor sjaals of kaarsen vallen ze op. Denk eens na over de stijl, vorm en kleur van dozen die je gebruikt om dingen in op te bergen, die zowel kunnen worden gebruikt om dingen naar de markt te vervoeren als om ze uit te stallen. Mannequins werken goed om kleding en sieraden tentoon te stellen. 

Perfectioneer je verkooppraatje 

Bouw een band op met voorbijgangers. Wees vriendelijk en benaderbaar. Niemand wil een direct verkooppraatje, maar als je producten tot een minimum beperkt, kun je gemakkelijk zeggen ‘Ik heb meer van dit achterin…’, wat weer tot een gesprek leidt. Zo kun je met een beetje geluk nog meer goederen verkopen op de markt. 

Gebruik je merknaam 

Als je papieren zakken gebruikt om aankopen van klanten in te doen, waarom zou je dan geen gewone zakken bestempelen of labelen voor extra marketing? Ze zullen de tas dan bij zich dragen en je merknaam aan anderen laten zien en onthouden voor later.

De informatie in dit partnernieuws is afkomstig van een van de commerciële partners van de Eisma Media Groep.