Ga naar hoofdinhoud

Albert Cuyp klaar voor de toekomst

Het nieuwe inrichtingsbesluit voor de Albert Cuypmarkt is definitief vastgesteld. De bekendste markt van Nederland wordt met deze nieuwe spelregels voller en gevarieerder.

Dit is het sluitstuk van een lange periode waarbij de marktkooplieden, kramenzetter en de centrale vereniging voor de ambulante handel (CVAH) betrokken werden bij de herinrichting. In het inrichtingsbesluit staat “wat op welke plek staat” op de markt, bijvoorbeeld bakplekken, specifieke branches, zitgelegenheden en verkoopwagens.

Vernieuwing

De Albert Cuypmarkt kent een hoge leegstand en daarom wilde de gemeente ruimte geven aan vernieuwing. Zodat buurtbewoners, Amsterdammers, dagjesmensen én toeristen de markt weten te vinden. Uit gesprekken en bezoeken aan de markt bleek dat ondernemers graag hun huidige fysieke plekken behouden. Ook kwamen ze met goede argumenten om de huidige verkoopwagens te laten staan, als “ankers van de markt”.

Negentig nieuwe plekken

De vernieuwing komt op de vele huidige lege plekken, circa negentig plekken. Hier is ruimte voor vergroting van de “experimentele zone”, waar geselecteerd kan worden op ondernemers die een toegevoegde waarde hebben voor de markt van de toekomst. Dit doen vertegenwoordigers van de markt en ondernemers samen met de gemeente. Ook mogen ondernemers op de lege plekken bredere kramen krijgen, komt er ruimte voor zitjes, en kunnen meer winkels een eigen kraam voor de deur krijgen.