Ga naar hoofdinhoud

Alles wat je moet weten over rechtsbijstand

Als ondernemer is het soms nodig om rechtsbijstand aan te vragen. Er kan een juridisch conflict ontstaan met een klant, een zakenrelatie of een werknemer. Een jurist kan in dat geval passend advies geven en jou helpen de zaak goed op te lossen. 

Wanneer is rechtsbijstand nodig?

Er zijn allerlei situaties waarin rechtsbijstand nodig kan zijn. Je kan bijvoorbeeld te maken krijgen met een klant die niet wil betalen. Jij wil de vergoeding voor jouw product of dienst wel ontvangen en dus is het soms nodig om een jurist in te schakelen. Vaak gebeurt dit in de vorm van een incassobureau, waar juristen werken om de betaling tot stand te laten komen. 

Juridische bijstand is ook handig wanneer er een conflict ontstaat met een zakenrelatie. Wellicht zijn er problemen over de gemaakte afspraken met een leverancier. Ook in dit geval kan een jurist je helpen het probleem aan te pakken. Dit soort problemen kan je vaak ook voorkomen door de afspraken vast te laten leggen in een contract dat opgesteld is door een jurist. 

Tot slot ontstaan er soms ook problemen tussen jou en een werknemer. Wellicht is de werknemer het niet eens met het contract dat hem of haar wordt aangeboden. Een jurist kan in dat geval helpen met de situatie. Deze verdiept zich in de situatie en kijkt wat er wettelijk gezien mogelijk is om beide partijen tevreden te stellen. 

Hoe schakel je rechtsbijstand in?

Het is als ondernemer verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor juridische bijstand wanneer er een vervelende situatie ontstaat die door een jurist aangepakt moet worden. In veel gevallen ben je ook verzekerd voor juridisch advies en bemiddeling. Je schakelt de hulp in via jouw verzekeraar. Het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht voor ondernemers.

Let bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering altijd goed op welke zaken wel en niet verzekerd worden. Vaak vallen dingen als belasting, auteursrechten of een faillissement niet onder de rechtsbijstandverzekering. Het is goed om hier rekening mee te houden, mochten deze situaties zich voordoen. De kosten hiervoor kunnen zonder verzekering flink hoog oplopen. 

Rechtsbijstand schakel je niet alleen in wanneer er al een conflict heeft plaatsgevonden. Ook wanneer er een conflict dreigt plaats te vinden of wanneer je een conflict wil voorkomen, kan je juridisch advies inwinnen. Het voorkomen van een mogelijk conflict door meteen een jurist in te schakelen kan een hoop geld besparen in de toekomst.  

De informatie in dit partnernieuws is afkomstig van een van de commerciële partners van de Eisma Media Groep.