Ga naar hoofdinhoud

Amsterdam wil markten Zuidoost ‘weer aantrekkelijk maken’

Amsterdam is bezig een plan te ontwikkelen om de markten in Zuidoost weer aantrekkelijk te maken. “Daarna gaan we aan de slag met de markten in andere delen van de stad”, aldus het bestuur in de hoofdstad.

De markt op het Anton de Komplein in Zuidoost is een van de markten die een verandering moet ondergaan.

“Wist u dat we in Amsterdam maar liefst 34 markten hebben? We zijn een echte marktstad. Maar helaas weten Amsterdammers de markt steeds minder goed te vinden. Veel kramen staan leeg”, stelt een verklaring op de website van de gemeente Amsterdam.

Leegstand

“In Amsterdam staat nu gemiddeld 1 op de 4 kramen leeg. In Zuidoost is dat zelfs 1 op de 3. Het is tijd om in te grijpen. Als we dat niet doen zullen veel markten het niet redden. ”In Zuidoost zijn volgens het bestuur van de hoofdstad nu relatief veel marktdagen en marktkramen. “Te veel om als ondernemer een goede boterham te verdienen. In de toekomst komt er één grote zaterdagmarkt op het Anton de Komplein met een breed aanbod van vers voedsel, dagelijkse benodigdheden, exotische groenten en fruit, textiel en kleding. De huidige markten op het plein op maandag, donderdag en vrijdag worden beëindigd.”

2026

Het is de bedoeling dat de nieuwe markten uiterlijk in 2026 van start gaan. Voor die tijd is er ruimte voor begeleiding van marktondernemers die een andere invulling willen geven aan hun onderneming of willen stoppen. “Daarnaast nemen we binnenkort al maatregelen om de markten aantrekkelijker te maken. Denk aan: een andere opstelling, aantrekkelijkere uitstraling en makkelijker kunnen parkeren voor marktbezoekers.”

Hier leest u het volledige bericht.