Ga naar hoofdinhoud

Appingedam: afgestemd op seizoen

De Voorjaarsmarkt in Appingedam doet z’n naam eer aan. De zon verwarmt een groot deel van de route waarlangs de kramen staan opgesteld. Ook de koopwaar is met zomerkleding, zaden, tuindecoratie en ijs afgestemd op het naderende seizoen.

Jan en Geertje van Es taat met zaden, voorjaarsbollen en planten op de Voorjaarsmarkt in Appingedam.

Voorjaarsbollen

Het is een komen en gaan aan de kraam van Jan en Geertje van Es uit Peize. Het echtpaar staat met zaden, voorjaarsbollen en planten op de Voorjaarsmarkt in Appingedam. “De zaden koop ik in, maar een deel van de bollen en de planten kweken we zelf”, vertelt Jan. “We hebben een klein kwekerijtje dat hoofdzakelijk door mijn vrouw wordt onderhouden. Nu is de tijd voor de voorjaarsbollen en de zaden, het najaar voor de tulpenbollen. En tussendoor verkopen we natuurlijk ook planten.”

Hartstikke leuk

Jan staat drie keer per week op de markt in Groningen. “En we doen er zo nu en dan een jaarmarkt of braderie naast. Ik pik dan een markt mee die niet op een van mijn vaste marktdagen wordt gehouden.” Geertje is er vandaag bij. Zij vindt Appingedam leuk. “Maar”, zegt ze eerlijk, “de jaarmarkt in Roden vind ik de gezelligste. Iedereen maakt daar een praatje met elkaar.” Jan vindt Appingedam hartstikke leuk, maar stiller dan voorheen. “Vroeger liep je hier schouder aan schouder, zo druk was het. Zeker in de jaren zeventig, tachtig en negentig. Toen stonden hier ook veel meer kramen en liep je echt een rondje door de stad. Voor ons is dit nog steeds een goede markt, hoor. Dat komt wellicht doordat wij nu de enige verkoper zijn van zaden, bollen en planten, terwijl we hier vroeger met vier handelaren stonden.”

Wil je meer lezen over de Voorjaarsmarkt in Appingedam en heb je een abonnement? Ga dan naar de online versie. Ben je nog geen abonnee? Kijk naar de mogelijkheden.