Ga naar hoofdinhoud

Beestemerk Midsland zet traditie voort

De traditionele Beestemerk in Midsland op Terschelling kreeg dit jaar op de valreep vergunning. “Maar alleen voor de Beestemerk, niet voor de braderie”, aldus een van de leden van het organisatiecomité. Het incomplete evenement werd echter met enthousiasme begroet door de nog aanwezige vakantiegangers.

De tweede donderdag in september staat in Midsland (Terschelling) sinds 1978 in het teken van de Beestemerk. Een speciale ‘merke commissie’ buigt zich in de maanden die eraan vooraf gaan over de organisatie van het evenement, dat in de loop van de jaren veel meer is geworden dan alleen een beestenmarkt.

Oorspronkelijk was de Beestemerk Midsland vooral een markt voor veehouders van het eiland. De markt bood hen de gelegenheid met elkaar en met veehandelaren van de vaste wal zaken te doen.  Koeien, paarden en schapen wisselden er van eigenaar. Nog altijd is de aanwezigheid van de dieren de spil van het hedendaagse evenement, al zijn in de loop van de tijd ook de braderie en de harddraverswedstrijd belangrijke publiekstrekkers geworden voor het dorp dat de westelijke en oostelijke helft van het eiland verbindt.


Lees het gehele artikel in Marktvisie 10.
Deze verschijnt 5 oktober.