Ga naar hoofdinhoud

Bezwaar tegen braderie Veghel ongegrond

Zonder succes heeft de ondernemersvereniging Veghel-Centrum een bezwaar ingediend tegen de toekenning van twee vergunningen voor marktorganisator Marbo Promotions. Burgemeester Ina Adema kan de vergunning op grond van de APV niet weigeren.

“Ik kan een dergelijke braderie alleen weigeren als de openbare orde, veiligheid, het milieu of volksgezondheid in het gedrang is”, legt de burgemeester uit.
Marbo Promotions uit Rotterdam organiseerde op 15 mei een braderie in het winkelcentrum en wil dat ook nog doen tijdens de koopzondag van 20 november. “Die braderie in mei was inderdaad op een ongelukkig dag”, erkent wethouder Jan van Burgsteden. “Het was ook de opening van de Week van de Amateurkunst en er was dus al van alles te doen in het winkelcentrum.”
De ondernemersvereniging Veghel-Centrum maakt bezwaar tegen dergelijke braderieën omdat ze plaatsvinden tijdens de koopzondagen die al bol van de activitetien staan, het erg rommelig in het centrum is en oneerlijke concurrentie in de hand werkt.

Evenementenbeleid
Om herhaling van dit soort situaties te voorkomen dient een passage in het evenementenbeleid te worden opgenomen. Van Burgsteden: “Je zou kunnen stellen dat er altijd vooraf overleg dient te zijn met de winkeliersvereniging.” Als tip gaf de wethouder tijdens een onderhoud met de winkeliersvereniging en Centrummanagement nog mee dat het verstandig is om naast de vergunning voor de koopzondag óók een evenementenvergunning aan te vragen.
Nog dit jaar wil Veghel het evenementenbeleid afronden. Hierin kunnen ook kwaliteitsregels worden opgenomen waar braderieën aan moeten voldoen. De gemeente is hierover in overleg met Centrummanagement.
“Laten we het echter ook positief bekijken”, draait Van Burgsteden de discussie om. “Veghel-Centrum ligt duidelijk weer beter in de markt. Als er namelijk niets te doen is willen dergelijke bedrijven hier zeker geen braderie organiseren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.