Ga naar hoofdinhoud

Biologische blik van René Dudink

Door Peter de Wit

Toen René Dudink eind jaren tachtig met zijn meel, thee en kruiden op de markt wilde gaan staan, toonden ze bij de Kamer van Koophandel weinig vertrouwen in zijn onderneming. De startersvergoeding waar andere ondernemers wel voor in aanmerking kwamen, ging bij hem een dikke rode streep door. “Ik ben toen maar gewoon begonnen en 35 jaar later verkoop ik nog steeds.”

René Dudink staat al sinds 1988 als De Krijgsman Meel, Thee en Kruiden op de markt.

Geen vertrouwen

‘Nee, daar gaan we niet aan beginnen meneer.’ Dat was de mededeling van de Kamer van Koophandel toen René Dudink 35 jaar geleden aanklopte voor een startersvergoeding. “Ze hadden er gewoon geen vertrouwen in”, blikt de inwoner van Stompetoren (Noord-Holland) terug op die beginperiode. “Ik kan je vertellen: dat geeft je als starter echt geen vertrouwen.”

Doorzetter

Maar René zette door en stond vanaf 1988 als De Krijgsman Meel, Thee en Kruiden op de markt. “Ik wist namelijk dat mijn handel branchevreemd is en dus succesvol zou zijn”, legt hij uit. “Er waren al genoeg kledingverkopers. Juist omdat ik branchevreemd was, kreeg ik op alle markten de voorkeur boven de zoveelste kledingkraam. Het was zelfs zo dat ik werd benaderd met het verzoek om op de weekmarkt in Alkmaar te komen staan. Maar omdat ik daar de auto niet achter de kraam mocht parkeren, heb ik dat geweigerd.”

Wil je meer lezen over René Dudink en heb je een abonnement? Ga dan naar de online versie. Ben je nog geen abonnee? Kijk naar de mogelijkheden.