Ga naar hoofdinhoud

Boeskoolmarkt voor 23e keer in centrum Ter Apel

Zaterdag 29 september vindt in het centrum van Ter Apel voor de 23e keer de traditionele Boeskoolmarkt plaats.

De naam Boeskoolmarkt gaat terug naar een markt die plaatsvond begin vorige eeuw waar bewaarkolen werden verhandeld voor de wintervoorraad. De moderne Ter Apeler Jaarmarkt werd voor het eerst gehouden in 1990, de naam Boeskoolmarkt kwam enkele jaren daarna als specifieke naam. De basis van de jaarmarkt wordt gevormd door omstreeks 150 marktkooplieden uit de erkende ambulante handel die hun aanbiedingen doen met veelal een behoorlijk voordeel voor de consument.

Al vanaf omstreeks zes uur in de ochtend arriveren de eerste kooplieden en beginnen met het inrichten van hun kramen of verkoopwagens langs de Hoofdstraat, Heemker Akkerstraat en Nederveen Cappelstraat. Er zal weer een gevarieerd aanbod zijn van gebruiksgoederen en etenswaren, voor burgers en buitenlui van jong tot oud. De start van de markt is om 9 uur maar de officiële opening is om tien uur met het traditioneel afsteken van het kanon door een wethouder van de gemeente Vlagtwedde. Dit gebeurt op het Molenplein onder assistentie van de Bourtanger Schutters .

De kermis begint te draaien op de donderdagmiddag op het vernieuwde marktplein. Voorafgaande aan de jaarmarkt wordt ook nu weer het vuurwerk afgestoken op de vrijdagavond. De kermisexploitanten bieden dit samen met de Handelsvereniging Mercurius aan, er zal worden ontstoken om 20.30 uur. De beste staanplaatsen zijn aan de zijde van de St.Luciastraat , wanneer men niet te dichtbij staat heeft men een beter zicht op het kleurige spektakel. Na afloop is er nog volop gelegenheid om gebruik te maken van de kermisattracties.

Aansluitend aan de opstelling van de marktkooplieden worden plaatselijke ondernemers in de gelegenheid gesteld producten te demonstreren of uitleg te geven over de diensten die ze aanbieden. Diverse verenigingen zijn aanwezig met uitleg over hun activiteiten. Zij zullen jaar te zien zijn langs de Heemker Akkerstraat en rondom de Rabobank richting Molenplein. Op De Kruier bij de bibliotheek zullen gebruikte automobielen te koop worden aangeboden

Ten behoeve van deze dierenbeurs staan enkele kramen opgesteld zodat bij regen de dieren droog staan. Er hoeft geen standgeld te worden betaald voor de aanvoer van konijnen, muizen, kippen, ganzen, parkieten, kanaries en ander gevleugeld of harig dierenspul. Standplaats is de Heemker Akkerstraat, aanvoer is mogelijk vanaf 8.00 uur vanaf de Stationsstraat. Sluiting 12.00 uur

De jeugd van Ter Apel en omstreken maakt graag gebruik een zakcentje te verdienen door het verkopen van overtollig speelgoed of andere spulletjes op het Molenplein en langs de bieb. De marktmeesters zullen erop toezien dat het onderdeel kindermarkt de naam eer wordt aangedaan. Er worden geen volwassenen met rommelmarktspullen toegelaten en de beschikbare ruimte per deelnemend jeugdige is beperkt tot 1 vierkante meter.

Een traditioneel onderdeel van de Boeskoolmarkt is de verkoop van boeskolen waarvan de opbrengst ten goede komt aan een Ter Apeler vereniging of instantie met een sportieve, sociale of culturele doelstelling.

Dit jaar gaat de opbrengst naar Buurtvereniging Agodorp die enige tijd geleden werd getroffen door brand in hun buurthuis “De Weefspoele”. Voor de prijs van 3 euro koopt men vanaf 13.30 uur op het Molenplein een zak kolen met daarbij een gratis lot. Daarmee maakt men kans op een hoofdprijs van 100 Euro. De opbrengst van de kolenverkoop wordt verdubbeld door Handelsvereniging Mercurius tot een maximum van 450 Euro.

Foto: Overhandiging van het “boeskoolgeld”aan Middeleeuws Ter Apel in 2011.

Foto: www.boeskoolmarkt.nl

Voor meer informatie zie: www.boeskoolmarkt.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.