Ga naar hoofdinhoud

Bonte verzameling bijzondere producten

Storm Poly zorgde ervoor dat de Jaarmarkt Heiloo op 5 juli niet kon doorgaan. Bertha Verbeek van Fun en Events Gouda schakelde snel en regelde met de gemeente een nieuwe datum. Op 6 september scheen de zon volop, en stroomde de markt snel vol. Bertha: “Ik voel me vandaag gezegend met het weer. Het is een perfecte dag.”

Bertha Verbeek gaat zitten op een bankje in de schaduw van een rijtje bomen, neemt een slok van haar cola-light en haalt opgelucht adem. Het is even na elven en de Jaarmarkt Heiloo is deze ochtend dik een uur gaande. “Ik ben blij dat het zo druk is, want ik begon ‘m van de week toch wel te knijpen toen ze temperaturen van dertig graden voorspelden”, begint de eigenaresse van Fun en Events Gouda, die de organisatie in handen heeft. Haar angst: “Komen de bezoekers wel als het zo warm wordt.”

Code rood

De Jaarmarkt Heiloo stond eigenlijk voor 5 juli op de kalender, maar storm Poly gooide roet in het eten. “Toen die nacht om twaalf uur code oranje veranderde in code rood, heb ik meteen alle ambulante handelaren gebeld en gezegd dat de jaarmarkt niet doorging”, haalt Bertha herinneringen op aan die nacht. Het leverde haar vooral begrip op, slechts een enkeling snapte er geen jota van. “Maar je kunt echt geen risico nemen. Bij mij staat de veiligheid voorop. Kramen zijn bij een storm net luchtballonnetjes, dat is echt levensgevaarlijk. Daarom voel ik me vandaag gezegend met het weer. Het is een perfecte dag. En dankzij de bomen langs een groot deel van de route staan veel kramen gelukkig ook nog lekker in de schaduw. Eigenlijk zit alles mee. Het is nu al druk en het wordt straks nog drukker als de scholen uit zijn.”

Wil je meer lezen over de Jaarmarkt Heiloo en heb je een abonnement? Ga dan naar de online versie. Ben je nog geen abonnee? Kijk naar de mogelijkheden.