Ga naar hoofdinhoud

Boosheid bij kooplieden op Bos en Lommerplein

Tientallen marktkooplieden kwamen dinsdagavond bijeen in het stadsdeelkantoor Amsterdam-West. De koopmannen uitten hun boosheid.  Stadsdeel West wil namelijk per 1 juli 2021 de markt op het Bos en Lommerplein opheffen.

De opheffing is een voorgenomen besluit. De knoop wordt op 14 januari 2020 doorgehakt. De marktkoopmannen hebben desondanks de indruk dat het besluit al min of meer een voldongen feit is.

Bezettingsgraad

Het gaat al jaren slecht met de markt, die van maandag tot en met vrijdag is. De gemiddelde bezettingsgraad is 41 procent, terwijl 70 procent het minimum is als het aan de gemeente ligt.

Boosheid

Volgens het stadsbestuur sluit het aanbod van de markt al lang niet meer aan bij de consumenten op de markt en de veranderde samenstelling van de buurt. Marktkooplieden geven aan best mee te willen denken over een ander aanbod, andere (of minder) marktdagen en zelfs een verplaatsing van de markt naar een andere locatie. Het stadsbestuur koerst nadrukkelijk op een volledige opheffing van de markt. Dat leidt tot veel boosheid onder de marktkoopmannen. Meer hierover in dit artikel in NRC.