Branchevereniging CVAH heeft het vorig jaar gelanceerde hitteprotocol opnieuw bij haar leden onder de aandacht gebracht. Het hitteprotocol wordt van kracht bij temperaturen boven de 30 ℃ en is tot stand gekomen in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten, Koninklijke Nederlandse Slagers, Poeliersbond en VanderSterre.

Binnen het gezamenlijke hitteprotocol dat wordt geactiveerd bij temperaturen boven de 30 ℃ wordt met drie belangrijke uitgangspunten gewerkt. Dit zijn voedselveiligheid, de productkwaliteit en het welzijn van de mensen.
Voedselveiligheid
De voedselveiligheidswetgeving, gecontroleerd door de NVWA, geeft als ondergrens aan dat de producten niet boven de volgende temperaturen mogen komen: pluimvee 4 ℃, vlees 7 ℃, orgaanvlees 3 ℃, vis 7 ℃, zachte kaas 7 ℃. In de hygiënecodes van de verschillende branches staan beheersmaatregelen beschreven die deze maximale temperaturen borgen.
Ondernemers op ochtendmarkten ervaren deze problemen meestal niet, maar op middagmarkten en dagmarkten met 30 ℃ en ook nog een stevige wind, zijn deze door de NVWA gecontroleerde bovengrenstemperaturen niet haalbaar en kunnen niet worden gewaarborgd. Een en ander is vanzelfsprekend mede afhankelijk van de sterkte van de koelingen, maar dit is wel de verplichte bovengrens en moet voor de voedselveiligheid van de consument gewaarborgd zijn. CVAH stelt dat het altijd van belang is om ondernemers met bederfelijke waar in te delen op een markt in de schaduwzijde.
Welzijn
Ook het welzijn van ondernemers en personeel in verkoopwagens met bakapparatuur kan voor problemen zorgen omdat de omgevingstemperatuur te hoog oploopt.
“Op markten en standplaatsen zijn we natuurlijk gehouden aan verkooptijden die te maken hebben met de instelling van de tijden voor de complete markt. Op weekmarkten is dit gemiddeld van 8.00-9.00 tot 16.00-17.00 uur”, schrijft CVAH.
Dit is voor een aantal ondernemers niet veilig te organiseren op tropische dagen. “We vinden het met zijn allen heel belangrijk dat de tijden van de markt worden nageleefd, maar lopen hierdoor wel tegen problemen aan. Je kunt het standpunt hanteren dat het aan de ondernemer is en niet van de markttijden afwijken, we kunnen ook met elkaar naar oplossingen zoeken om toch volledige markten aan te bieden aan de consument op tropische dagen. Met deze maatregelen denken wij dat we er zo met elkaar voor kunnen zorgen dat wij als markten en standplaatsen de consument op tropische dagen kunnen blijven voorzien van onze geweldige producten.”
Aanleiding
Door het veranderende klimaat heeft de CVAH de laatste voorjaren en zomers moeten constateren dat de temperaturen hoger zijn dan dat we gewend zijn. Er komen steeds meer tropische dagen met temperaturen van 30 ℃. “Dit geeft voor onze ondernemers op de weekmarkten en standplaatsen andere problemen dan waar ze normaal mee te maken hebben. Hadden we vroeger weleens een tropische dag, nu hebben we meerdere tropische dagen achter elkaar en de statistieken tonen dit ook aan.”
Weerexperts voorspellen volgens de CVAH een verschuiving van een zeeklimaat naar een landklimaat en dus moet er rekening mee worden gehouden dat dit veel vaker voor gaat komen. “Aangezien we met elkaar het gezonde en veilige aankoopkanaal willen en moeten zijn voor de consument lijkt het ons verstandig om met elkaar een hitteprotocol vast te stellen.”