Standwerkers John Gruter en Gijs van Koert lanceerden half juni het platform www.dedigitalemarkt.nl. “Iedereen kan op onze digitale markt staan en geld verdienen”, aldus de enthousiaste initiatiefnemers. In korte tijd hebben al enkele tientallen ambulante handelaren het platform gevonden om zichzelf en hun producten te presenteren aan het grote publiek.
Gezamenlijk werkten Gruter en Van Koert de afgelopen maanden aan een oplossing voor de ineens weggevallen inkomsten voor ambulante handelaren. “Als er geen fysieke markt is, dan moet er in ieder geval een digitaal platform zijn waar we onze waar kunnen verkopen.” Het wilde idee dat begin april ontstond tijdens het praten over kansen en mogelijkheden, is inmiddels werkelijkheid. De digitale markt is een feit. Het online platform www.dedigitalemarkt.nl is deze week gelanceerd. “En het mooie is: iedereen kan er een kraam krijgen”, lacht Gruter.
Online
Beiden zien online verkoop niet als een vervanging van de fysieke markten, maar vooral als een steuntje in de rug als het gaat om de financiën. “Daarnaast biedt aanwezigheid op internet je als ondernemer ook de mogelijkheid om contact te hebben en houden met je klanten”, weet Gruter uit ervaring. “Mensen die mijn product op een markt hebben gekocht, hoeven niet te wachten tot ik er volgend jaar weer ben, maar kunnen tussentijds online een nieuw potje kopen. Ook ben ik bereikbaar voor vragen over het product.”
Van Koert vult aan: “Veel ambulante handelaren hebben geen eigen website en doen niet aan online verkoop. Net als ik zijn ze terughoudend als het gaat om het oppakken van die ontwikkeling. Zelf heb je de kennis niet, en dan is het al snel iets waaraan je niet begint. Bovendien, als je een goede boterham op de markt kunt verdienen, is er ook geen noodzaak om naar andere mogelijkheden te kijken. De coronacrisis heeft dat in één klap verandert. Het is duidelijk: als ambulante handelaren moeten we ook op andere manieren een boterham kunnen verdienen.”
Versterken
Gruter: “Eigenlijk doen we online wat we normaal fysiek doen op een jaarmarkt of braderie: we brengen alle kooplieden bij elkaar op één plek. Consumenten hoeven maar naar één adres om alles te vinden, wat ze normaal ook op een evenement aantreffen. Op ons platform versterken de ondernemers elkaar, net als tijdens een markt.”
Het platform is geen vervanging van de evenementen, maar biedt wel een mogelijkheid om handelswaar te verkopen als je niet op de markt staat, benadrukken de initiatiefnemers. Met de door hen bedachte digitale markt bieden ze kooplieden een podium om hun waar aan de man te brengen. “Net als op een markt of braderie heb je op onze digitale markt een kraam. Daarin toon je het assortiment. Consumenten kopen rechtstreeks bij jou als kraamhouder. Daar zitten wij niet tussen”, legt Van Koert uit.
Het digitale platform biedt deelnemers een mogelijkheid hun waar aan de man/vrouw te brengen, onafhankelijk van de vestigingsplaats. “Consumenten kunnen bij iedere digitale kraam kopen. Consument en handelaar zijn niet beperkt door de vestigingsplaats.”
Gratis kraam
Geïnteresseerden in een kraam op het digitale platform, kunnen zich daarvoor melden bij www.dedigitalemarkt.nl of www.dedigitalemarkt.be. Een kraam op het digitale platform is gratis. Wel vragen de initiatiefnemers een inleg van 100 euro per half jaar. Die bijdrage wordt ingezet voor de promotie van het platform.
Gruter en Van Koert willen eerst zorgen dat ze voldoende kramen hebben op de digitale markt, dat het platform goed is ingericht, zoekopdrachten goed werken en het betalingssysteem voldoet aan hun eisen. “We kunnen pas consumenten naar het platform toe brengen, als er ook wat te vinden is en het de moeite waard is om er te grasduinen in het aanbod.”
Kraamhouders kunnen zich vanaf nu melden bij de digitale markt en een kraam inrichten. Aanmelders krijgen na betaling van de inleg, via de mail instructies hoe ze hun digitale kraam kunnen inrichten. Indien nodig is er een helpdesk aanwezig die daarbij kan assisteren.

De initiatiefnemers hopen dat de digitale markt in ongewone tijden een bescheiden bijdrage levert in de omzet van de ambulante handel. “Wat het in ieder geval zal doen, is dat onze klanten ons niet vergeten én dat ze met hun vertrouwde handelaren in contact kunnen blijven”, besluit Gruter.
Een uitgebreid interview met de initiatiefnemers is te lezen in Marktvisie nr. 7 (verschijningsdatum 7 juli).

