De laatste zes weken van het jaar is het werken onder hoogspanning voor ondernemers in de oliebollenhandel. Iedereen probeert een graantje mee te pikken van de honger naar de krentenbol, appelflap en speciale creaties. Veel ambulante handelaren ruilen hun vaste product met liefde tijdelijk in voor de bol. De oliebollengroothandel draait overuren om een deel van deze groep te voorzien van de verse lekkernij.

Flink profiteren
De laatste dag van het jaar laat echt nog wel even op zich wachten, maar overal in het straatbeeld verschijnen al de eerste oliebollenkramen. Het lijkt wel of het er elk jaar meer worden en ze er nóg eerder staan dan de vorige keer. Iedereen wil flink profiteren van deze gouden ambulante handel, dus zie je ook steeds meer verkopers van ‘de bol’ op de kerstmarkten.
Concurrentie
Dat de oliebol gewilde handel is, kan Arlan Berg onderschrijven. “De concurrentie wordt elk jaar groter en de wagens van waaruit wordt verkocht steeds mooier”, constateert hij. Tien maanden van het jaar bakt Arlan kibbeling en lekkerbekken in zijn viskraam op Zandvoort, zoals begin september tijdens de Dutch Grand Prix, Maar sinds een jaar of negen vliegen in november en december de oliebollen over de toonbank van zijn kraam in het centrum van Haarlem. “Ik sta daar op een drukke plek en heb over belangstelling niet te klagen. Het is een mooie bron van inkomsten als we door slecht weer qua vis een minder goed jaar hebben.” Dat was echter niet de reden waarom hij met de oliebollen begon. “De laatste maanden van het jaar zijn normaal vrij rustig en ik kan niet tegen stilzitten. Dan is de oliebollenverkoop een goed alternatief. Het is natuurlijk ook lekkere handel. Een slechte zomer kan je buikpijn bezorgen, maar die tegenvaller maak je op het eind van het jaar weer goed met de oliebollen.”
Wil je meer lezen over oliebollenverkoop, lees dan de digitale versie in Marktvisie editie 12.