*Dit artikel wordt geregeld geüpdatet.
In dit artikel – een vervolg op dit verhaal – leest u wat voor invloed de coronacrisis op de markt heeft. Laatste update 29 maart, 18.00 uur: Staatssecretaris in WNL over TOGS die wordt uitgebreid.
Veel markten zijn, ondanks de strenge regels voor samenkomsten, nog open. Ze maken deel uit van de essentiële voedselketen. In veel gevallen is er geen non-food meer op de markt te vinden. Ondernemers doen wat ze kunnen om verspreiding tegen te gaan, zo blijkt uit vele verhalen. Soms gaat het toch niet helemaal goed, zo bleek bijvoorbeeld op de zaterdagmarkt van 28 maart in Ede. Duidelijk is ook dat de ondernemers inkomensverlies lijden door de hele noodsituatie.
Haagse markt
Op 25 maart werd de Haagse markt gesloten vanwege de drukte, meldt NOS. Dat is ook te zien op het filmpje. Het is blijkbaar wel een momentopname, een andere bron meldde dat dit op een ander moment van de dag de actuele situatie was.

Hoe dan ook, de markt ging dicht. Het sluiten van de markt ging volgens sommigen met machtsvertoon. Ondertussen is Haagse markt wel aan het inspelen op de crisis met de mogelijkheid tot thuisbezorgen van diverse ondernemers.
Update 27 maart: onder strenge voorwaarden ging de markt wel door op vrijdag. Zo zag dat eruit.
Regels
26 maart: Dat er in crisistijd andere regels gelden op de markt kan niemand zijn ontgaan, zeker niet in Haaksbergen, waar de veiligheid vooropstaat. Dat geldt ook voor de Groningse (Vis)markt. Daar staan de kramen verder uit elkaar en was het bovendien een stuk rustiger, zo laat RTV Noord weten.

24 maart: Niet overal wordt blijkbaar even goed geluisterd en dus zijn stevige waarschuwingen blijkbaar nodig. In Amsterdam-Amstelland zijn ze behoorlijk stellig in de communicatie over afstand houden en de regels naleven. Wethouder Floor Gordon.

Afgeslankt
25 maart: De markten zien er in elk geval heel anders uit dan voor de crisis. In Nunspeet is de markt afgeslankt, aldus omroep Gelderland. In Purmerend is dat ook duidelijk te merken aan de opkomst, stelt NH Nieuws. 26 maart: In Mijdrecht hetzelfde beeld. Net als in Bussum.
Afgelast
25 maart: Er zijn ook markten die worden afgelast, zoals de weekmarkt in Heemstede. Ook de markten in Woerden zijn tot 1 juni geannuleerd.
25 maart: En de Rotterdamse markten zijn ondertussen gewoon dicht. Rotterdamse inwoners konden via radio Rijnmond vragen stellen aan burgemeester Aboutaleb over alles rond corona. Een marktkoopvrouw stelde de volgende vraag:
Nella Romein: Ik ben marktkoopvrouw op de Rotterdamse markt. De supermarken zijn open net als de Zigro, Slegro en Makro, maar de markt moet dicht. De paden in supermarkten zijn smaller dan anderhalve meter. Hoe kan dat het dat wij dicht moeten? Aboutaleb: “Er zijn dorpen waarin de markt wel cruciaal is voor de voedselketen, maar in de stad Rotterdam zijn we niet afhankelijk van de markt. Anderhalve meter kun je daar niet garanderen. Het is bovendien niet alleen maar voedsel wat daar verkocht wordt. Op grond waarvan maak ik onderscheid tussen de fietspompverkoper en de banenverkoper? Dat kán ik niet op een markt in de openbare ruimte die gerund wordt door de overheid. Ook voor supermarkten en andere winkels zijn nu aanvullende maatregelen genomen. Mensen worden in hun portemonnee of plezier getroffen, maar die argumenten leiden alleen maar af van de focus. Het gaat om nu om één ding: risico van virusoverdracht van mens tot mens verminderen. Het treft heel veel mensen, maar het is niet voor niets dat er tientallen miljarden euro’s worden geïnvesteerd. Ik ben niet gevoelig voor dit soort argumenten.
Maar het zijn ondernemers die hun zaak naar de klote zien gaan…
Aboutaleb: Er zijn zoveel bedrijven, maar ik ben niet gevoelig voor al die verhalen. Het is alleen maar ballast. De discussie moet daar niet over gaan. Het is niet dat ik er niet gevoelig voor ben, maar ik doe er niets mee.
Omzetverlies
24 maart: De grootste markt, De Haagse Markt, is wel blijvend open, maar laat weten slecht te draaien. Volgens het Platform Belangenorganisaties de Haagse Markt draaiden marktkooplui die voedingsmiddelen verkopen, maandag zo’n veertig procent van hun normale omzet, zo leest u in dit artikel van Omroep West.
26 maart: In Amsterdam zijn de maatregelen ook voelbaar, zo leest u in Trouw.
24 maart: Op de Emmer markt reageren de marktkooplieden als volgt:
24 maart: In de Albert Cuypstraat in Amsterdam spreken de marktkooplieden zelfs van een ‘uitgestorven markt’, zo blijkt uit deze video van De Telegraaf.
Regelingen
Toch lijkt de TOGS-regeling niet van toepassing op de markt, leest u op de site van CVAH.
CVAH.nl: Het is verbijsterend. Ambulante handelaren komen niet in aanmerking voor de TOGS-regeling. Ze worden door het ministerie niet als rechtstreeks getroffen bestempeld. “Inmiddels zijn kamerleden gealarmeerd over deze uiterst bijzondere gang van zaken. Ook wordt geïnventariseerd welke andere branches onaangenaam zijn getroffen in deze toch al zware tijd…” Voorzitter Henk Achterhuis heeft contact gehad met collega Jan Meerman directeur van InRetail. De sector mode-, sport-, schoenen- en woonwinkels komen ook niet in aanmerking voor de TOGS-regeling. (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren). Samen gaan we dit aanvechten! Wordt vervolgd, we komen zo snel mogelijk met een nieuwe update.
Afzender CB
Update 29 maart. Mogelijk komt er toch een uitbreiding.
Ondertussen blijft de CVAH strijden voor de marktkooplieden en de ondernemers van informatie voorzien. In dit artikel gaat het over bijzonder uitstel van betaling. Hier meer informatie over compenstatieregelingen.
België
In België zijn markten verboden, maar dat gaat zeker niet zonder kritiek gepaard.
Interessante initiatieven
Inmiddels dienen zich ook interessante initiatieven aan voor de getroffen ondernemers. Lees onder andere over het platform Boodschapjes.com, ook voor de ambulante handelaren.
Voor getroffen ondernemers, een webinar over steunmaatregelen.