Ga naar hoofdinhoud

Debiteurenbeheer uitbesteden of zelf doen?

Debiteurenbeheer is een belangrijk onderdeel van een goede administratie binnen een bedrijf. Zonder een goed debiteurenbeheer zul je veel klanten hebben die rekeningen te laat betalen of überhaupt vergeten te betalen. Door een goede administratie te hebben van al jouw debiteuren kun jij jouw klanten op tijd herinneren aan de openstaande facturen. Hierdoor kun jij hen op een nette manier ‘achter hun broek aan zitten’ en voorkom je nare situaties waarin mensen niet betalen of waarin jij klanten verliest. In deze tekst gaan wij dieper in op de betekenis van debiteurenbeheer en de vraag of het slim is om dit uit te besteden of dit zelf te regelen.

Wat is debiteurenbeheer precies?

Je zult je misschien afvragen wat debiteurenbeheer precies inhoudt. Als je een eigen bedrijf hebt, dan heb je hier vast weleens van gehoord. Op het moment dat jouw klanten een product of dienst afnemen, moeten zij op een gegeven moment hiervoor betalen. Soms hebben klanten hier een paar dagen voor en in andere gevallen een aantal weken. Het is niet handig om pas een lange tijd na de uiterlijke betaaldatum te controleren of de rekening betaald is. Bij debiteurenbeheer voorkom je nare situaties en houd je goed bij wie wanneer jouw facturen betaald moet hebben. Begint deze datum eraan te komen en heb je nog niets ontvangen van de klant? Dan is het handig om je klant op tijd eraan te herinneren dat er een openstaande factuur is. Bij bedrijven, zoals The Blue Factor, kun je dit debiteurenbeheer overlaten aan andere mensen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen hiervoor kiezen.

Meer tijd voor andere taken

Eén van de grootste redenen waarom mensen ervoor kunnen kiezen om het debiteurenbeheer uit te besteden, is zodat zij meer tijd hebben voor andere taken. Als baas of ondernemer heb jij het waarschijnlijk al heel erg druk met veel andere taken. Hierdoor kan het lastiger zijn om ook het debiteurenbeheer goed te organiseren en in de gaten te houden. Toch is dit zeker een belangrijk onderdeel binnen een bedrijf dat zeker niet vergeten mag worden. Om ervoor te zorgen dat alle taken binnen het bedrijf voltooid worden en in de gaten worden gehouden, kun je het debiteurenbeheer uitbesteden. Zo houd jij meer tijd over voor andere belangrijke zaken die jij te doen hebt.

Mensen die er verstand van hebben

Als baas van een bedrijf heb jij waarschijnlijk geen ervaring met debiteurenbeheer. Dit is immers een vak apart waar je als ondernemer niet voor hebt geleerd. Dit is dan ook de reden dat veel mensen de mist ingaan met het debiteurenbeheer en klanten hebben die al maandenlang een openstaande rekening hebben. Debiteurenbeheer is een vak apart dat hierdoor vaak beter kan worden uitbesteed aan iemand die dit dagelijks doet. Door jouw debiteurenbeheer uit te besteden aan een specialist, weet jij zeker dat dit op een goede manier verloopt. Betalingsovereenkomsten worden duidelijker en er zullen minder klanten zijn die niet of veel te laat jouw rekeningen betalen. Op de lange termijn kan dit een bedrijf veel geld en moeite besparen.

De informatie in dit partnernieuws is afkomstig van een van de commerciële partners van de Eisma Media Groep.