Ga naar hoofdinhoud

Demonstratie Evenementenbouwers in Den Haag op 23 juni

De ‘Alliantie van evenementenbouwers’ heeft aangekondigd dinsdag 23 juni in Den Haag te gaan demonstreren. De alliantie is een nieuwe organisatie die de evenementenbouwers verenigd. De evenementenbouwers willen samen met de overheid stappen zetten op weg naar wat weer kan, weer mag en weer veilig is.

De Alliantie van Evenementenbouwers vertegenwoordigt de totale sector van sport, cultuur en entertainment: van freelancers tot toeleveranciers, van organisatoren tot sportbonden. “Met deze samenwerking willen we de maatschappelijke waarde van publieksevenementen behouden voor Nederland”, aldus de initiatiefnemers. De alliantie is eind mei opgericht. “We willen ervoor zorgen dat evenementen op een voor het publiek verantwoorde en veilige wijze worden georganiseerd. In overleg met de lokale en nationale overheden willen wij laten zien wat er wél kan.”

Markt

Marktorganisatoren en handelaren herkennen de problematiek van de evenementenbranche. Beide sectoren pleiten voor duidelijkheid over wat wel en niet mag én meer openheid, fasegewijs als het moet, maar in ieder geval beweging (lees ook: Red de markt events). Marktorganisaties willen aan de slag. Velen van hen hebben al diverse ideeën hoe de markt Corona-proof kan zijn.

“Schouder aan schouder zijn we in staat en van plan een nieuwe toekomst voor onze evenementen in te richten. We koesteren die ambitie omdat we ons verantwoordelijk voelen voor ons publiek en onze branche”, zegt Kitty Hagen van Evenementenbureau Back Stage Kitty Hagen Events. Zij neemt  vaak aan markten deel. “Gezamenlijk als branches en in overleg met de overheid willen we festivals, wedstrijden, voorstellingen, evenementen terugbrengen in de samenleving. Op een manier die, zoals in het verleden altijd al ons uitgangspunt was, veilig en gezond is voor iedereen.”

Eén stem

Door de handen ineen te slaan als branches en samen één stem te hebben, onderzoekt de alliantie van Evenementenbouwers wat er weer kan, weer mag, weer veilig is in hun branche. “Wij gaan onze expertise en praktijkervaringen delen met elkaar en creatieve innovatieve oplossingen zoeken. Onze alliantie wordt het aanspreekpunt voor deze culturele en sport-branche.”

Protocol

Op dit moment ontwikkelt de groep een landelijk evenementenprotocol voor Covid-19. “Op basis van uniforme bouwstenen, kan dit op maat worden uitgewerkt voor ieder type evenement. Zodat we rustig en verantwoord, stapje voor stapje weer kunnen opstarten in verschillende fases.”

Marktorganisaties

De vier marktorganisaties hebben op 23 juni een demonstratie gepland in Nijmegen. Deze start om 11.30 uur. Zij roepen alle deelnemers aan hun actie op om gezamenlijk ook naar Den Haag te reizen om de actie van de Evenementenbranche te ondersteunen. “We strijden voor een gezamenlijk belang”, aldus de initiatiefnemers van Reddemarktevents.nl.

Lees ook: Vier marktorganisatiebureaus organiseren demonstratie in Nijmegen