Ga naar hoofdinhoud

Dit is de kracht van Google Shopping

Run jij een webshop? Dan weet je natuurlijk al dat veel potentiële klanten jouw webshop vinden door te googelen. Maar wist je ook dat je door Google Shopping in te zetten nóg meer potentiële klanten via de zoekmachine kunt aantrekken? Daarnaast is het ook mogelijk om specifieke producten aan een Google Adwords campagne te koppelen. Wanneer je hier niet zo bekend mee bent, kun je ervoor kiezen om een Google Adwords specialist als DoubleSmart in te schakelen. In dit artikel leer je meer over Google Shopping: wat is het en hoe werkt het? Ook kom je meer te weten over de kracht van Google Shopping in vergelijking met tekstadvertenties. Wat is de beste keuze voor jouw bedrijf?

Wat is Google Shopping?

Google Shopping neemt alsmaar in populariteit toe. Je komt het steeds vaker tegen wanneer je bijvoorbeeld producten op Google zoekt. Het komt dan vaak boven de zoekresultaten of aan de zijkant te staan. Maar wat is het nu eigenlijk? Google Shopping is een onderdeel van de zoekresultaten van Google. Wanneer je zoekt op producten worden er doorgaans Google Shopping-resultaten getoond. Het is een opvallende manier waarop productadvertenties  worden getoond in de zoekresultaten. En juist door dit opvallende karakter biedt Google Shopping jou als adverteerder meer kansen. Je kunt het inzetten om producten te promoten en verkopen als onderdeel van zoekmachine adverteren. Google Shopping wordt door twee platformen mogelijk gemaakt, namelijk Google Ads en het Google Merchant Center. De advertenties bestaan niet alleen uit tekst maar bevatten ook foto’s, beschrijvingen en prijzen.

Hoe werkt Google Shopping?

In tegenstelling tot Google Ads werkt Google Ads niet op basis van zoekwoorden. Het werkt namelijk met een product feed, welke bestaat uit een foto, een beschrijving en een aantal attributen. Je werkt hierbij vanuit het Google Merchant Center, waar je producten kunt importeren en aan een Adwords campagne kunt koppelen. Op deze manier verhoog je je conversie op vrij eenvoudige wijze. Het is voor webshopeigenaren mogelijk om in het Merchant Center een complete feed aan te maken. Op die manier kun je in een keer grote aantallen producten uploaden. Je hoeft dus niet ieder product handmatig toe te voegen. Mede dankzij deze automatisering kost het opzetten van een Google Shopping campagne niet al te veel tijd. 

Tekstadvertenties versus Google Shopping

Wanneer je regelmatig met Google Adwords werkt, dan weet je dat je hier in een handomdraai een tekstcampagne kunt aanmaken. Bij Google Shopping zul je het Merchant Center moeten inrichten en een product feed moeten aanmaken. Dit kan tijdrovend zijn, dus neig je misschien naar Adwords omdat je daar in dezelfde tijd verschillende tekstadvertenties kunt creëren. Maar met het oog op conversie is het toch verstandiger om je te richten tot Google Shopping. Waarom? Ten eerste is het goedkoper. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat clicks bij een Google Shopping campagne goedkoper zijn dan bij een reguliere tekstadvertentie. Ten tweede blijkt het effectiever: de click-through-rate ligt hoger bij Google Shopping. Tot slot blijven de bezoekers via Google Shopping langer op je website.