Ga naar hoofdinhoud

Drie finalisten Beste Markt van Nederland 2011 bekend


Maandag 27 juni om 18.45 uur is onthuld welke drie markten zijn doorgedrongen tot de finale van de verkiezing ‘Beste Markt van Nederland 2011’. In het Dolfinarium, tijdens de receptie ter ere van het 90-jarig bestaan van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel, heeft de jury de laatste drie overgebleven markten bekend gemaakt. De finalisten zijn de vrijdagmarkt in Bilthoven, de markt op vrijdag in Maastricht en de woensdagmarkt in Etten-Leur. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) organiseert de verkiezing ‘Beste Markt van Nederland’ met als doel de warenmarkt verder te professionaliseren.

Markten beoordeeld
In de eerste selectieronde heeft de jury de kwaliteit van de warenmarkten beoordeeld op basis van de ingevulde vragenlijst. Hier zijn negen markten uit geselecteerd. Alle negen markten zijn de afgelopen weken bezocht door een delegatie van de jury en de Raad van Advies. Op basis van deze bezoeken zijn de drie finalisten benoemd. Over de markt in Bilthoven zegt de jury: ‘Het is een levendige en drukke markt met een belangrijke sociale functie. Hij voorziet in een behoefte van de buurtbewoners. Maar niet alleen de buurtbewoners weten deze markt te vinden. Ook de mensen die werken in nabijgelegen kantoren komen graag op de markt in hun lunchpauze. De markt kent een grote variatie aan aanbod, een breed assortiment.’ De markt op vrijdag in Maastricht is een van de finalisten. ‘De markt is ingebed in het centrum van Maastricht en heeft daarmee een goede uitwisseling met de overige voorzieningen in het centrum (horeca, winkels). De markt is ook echt een ontmoetingsplaats. De vismarkt is een sterk onderdeel. Deze vismarkt is bekend, ook buiten onze landsgrenzen.’ aldus de jury. De derde finalist is de markt in Etten-Leur. Volgens de jury: ‘De markt staat aan weerszijden van de voormalige Hervormde kerk waardoor hij enigszins door midden gehakt wordt. Maar door een goede opstelling en het plaatsen van ’trekkers’ op strategische punten, stoort het eigenlijk helemaal niet Bovendien kent de markt een breed branchebeeld.’ Voor de drie overgebleven markten geldt dat zij allen een goed standwerkersbeleid voeren.

Bekendmaking winnaar
Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel biedt de drie finalisten een feest aan op de markt. Via lokale media worden consumenten uitgenodigd dit feest te bezoeken. Daarnaast krijgen de drie markten in de komende weken nog een bezoek. Tijdens dit bezoek worden consumenten gevraagd wat zij van de markt vinden. De kooplieden zelf zullen dan ook ondervraagd worden. In het najaar maakt de jury bekend welke markt de felbegeerde titel ‘Beste Markt van Nederland 2011’ mag voeren. Behalve de titel ontvangt de winnaar van het HBD een promotiebudget ter waarde van € 5.000,-. Tot die tijd voert de zaterdagmarkt in Helmond de titel ´Beste Markt van Nederland 2010’.

Jury
De jury van de verkiezing ‘Beste Markt van Nederland 2011’ bestaat uit Elrie Bakker (voorzitter HBD en jury voorzitter), Henk Achterhuis (voorzitter CVAH) en Bert Ubels (voorzitter NVgM). De jury wordt ondersteund door een Raad van Advies, die wordt gevormd door Rein Borgers, Kas Post, Martie Bleeker en Wim Wiefkers (allen CVAH), Roland Klaverstijn (vakblad MarktVisie) en Piet Smits en Mike Snijder (HBD).
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.