Ga naar hoofdinhoud

Drunen verzelfstandigt markt

Het college van Heusden gaat de organisatie van de weekmarkt in Drunen overdragen aan de marktondernemers. Het gemeentebestuur hoopt de markt daarmee een flinke impuls te geven. Ook voor de weekmarkt van Vlijmen bestaan vergelijkbare plannen.

De weekmarkten van Drunen en Vlijmen hebben al jaren te kampen met achteruitgang van zowel het aantal bezoekers als het aantal marktkramen. De maatregel om de verantwoordelijkheid voor de markt bij de kooplieden neer te leggen, moet in de visie van het college meer ruimte gaan bieden voor modernisering en ondernemerschap. De verzelfstandiging levert een aanzienlijke kostenreductie op die ten goede komt aan de marktondernemers.

Vesting Heusden

Het plan om de weekmarkten te verzelfstandigen vindt zijn oorsprong in de vesting Heusden. Daar functioneert de weekmarkt al jaren uitstekend zonder enige vorm van vergunningverlening. In plaats van vergunningen wordt daarom voortaan gewerkt met een overeenkomst tussen gemeente en een rechtspersoon die de marktondernemers vertegenwoordigt. “Al die vergunningen zijn alleen maar belemmerend en voegen niets toe ten opzichte van een gebruiksovereenkomst. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan”, stelt wethouder Buijs.

Bij de verzelfstandiging van de Drunense weekmarkt is een belangrijke rol weggelegd voor de Stichting Promotie Drunen (SPD). Het is bedoeling dat de gemeente met de SPD een overeenkomst aangaat waarbij het marktterrein op het Raadhuisplein in bruikleen wordt gegeven aan de stichting. Daarmee neemt de SPD de taak op zich de weekmarkt – in samenwerking met de marktondernemers – te organiseren. Om dat mogelijk te maken, zal de SPD op haar beurt ook weer overeenkomsten aangaan met de betrokken marktkooplieden. Om de SPD te ondersteunen bij de organisatie van de weekmarkt ontvangt ze van de gemeente een eenmalige bijdrage van maximaal EUR 10.000.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.