Ga naar hoofdinhoud

Duitser wint EK-titel Standwerken

Het EK Standwerken in Enschede op zaterdag 24 juni is gewonnen door de Duitse deelnemer Kurt Janzen. Hij presenteerde tijdens dit EK de groentesnijder julienne. Tweede werd Henk Veldhuis die in Enschede met autopoetsproducten stond. De derde plaats was voor nationaal kampioen Gijs van Koert, die anti-skim-hoesjes aan de man bracht.

Volgens de jury onder leiding van voormalig burgemeester Jan Mans van Enschede was Janzen degene die gedurende de hele dag niet alleen een goed verhaal hield, maar die dit verhaal ook het best wist te verzilveren in daadwerkelijke verkoop.

Vier landen

In Enschede streden 25 deelnemers uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland om de hoogste eer tijdens het EK Standwerken. In de Nederlandse grensplaats bleek de Duitse taal geen belemmering te zijn voor het boeien van het publiek. Het weer werd in de middag echter wel een belangrijke spelbreker. Vanaf een uur of drie viel er een druilerige regen en zocht het winkelend publiek zijn heil eerder in de winkels dan op de markt en in de winkelstraten. Desalniettemin kijkt de plaatselijke organisatie onder leiding van Henk Achterhuis, voorzitter van het organiserend jubileumcomité 500 jaar Enschedese markt, met tevredenheid terug op het evenement. “Het weer heb je als organisatie niet in de hand, maar het was een zeer geslaagde dag.”

De dank van zowel de Belgische als de Duitse delegatie richting de organisatie was groot. “Zo’n evenement kunnen we in ons land nooit evenaren”, aldus Janzen. “Wij hebben geen beroepsvereniging en het vak van standwerker wordt in Duitsland niet ervaren als een bijzonder ambacht. Het zal bij ons niet lukken om zo’n evenement van de grond te krijgen. Dank jullie wel voor dit EK en graag tot ziens bij een volgende editie.”

Vervolg

Namens de standwerkers deed John Grutter een oproep richting Henk Achterhuis als voorzitter van branchevereniging CVAH om te onderzoeken of het EK volgend jaar een vervolg kan krijgen. “We hebben als internationale collega’s onderling twee mooie dagen gehad. Dit verdient een vervolg.” Achterhuis zei toe deze oproep mee te zullen nemen naar het bestuur en zijn best te doen hieraan gehoor te geven.

Een impressie van de winnaar van het EK in actie, vindt u op onze Facebookpagina.

Meer over het EK Standwerken is te lezen in Marktvisie nr. 8, die verschijnt op 1 augustus.