Ga naar hoofdinhoud

Exclusiviteit, sfeer en gezelligheid

De donkere dagen voor kerst naderen met rasse schreden. Overal in het land worden voorbereidingen getroffen voor het kerstmarktseizoen. Marktvisie maakt een belrondje langs een aantal grote kerstmarkten dwars door heel Nederland.

De Royal Christmas Fair in hartje Den Haag is sfeervol aangekleed.

We beginnen in het Noord-Brabantse Drunen waar op zondag 17 december voor de zeventiende keer het Dickens Festijn Drunen plaatsvindt. In 2022 trok dit evenement ruim 45.000 bezoekers. Voor de komende editie worden evenveel bezoekers verwacht. Bijzonder aan dit evenement is dat standhouders kunnen kiezen uit de kerstfair in Dickensstijl of de ‘gewone’ kerstmarkt.

Ook kramen voor goede doelen

“We hebben in totaal voor beide markten 150 kramen beschikbaar, van die 150 zijn er twaalf kramen gereserveerd voor goede doelen”, vertelt marktmeester Ad van der Doelen. Hij is één van de twaalf leden van Stichting Dickensfestijn Drunen. Medio september waren er al 80 kramen geboekt, evenredig verdeeld over beide markten. “We hebben mei dit jaar de standhouders van de vorige keer opnieuw uitgenodigd en eind september is er nog een keer een mailing de deur uit gegaan. Naarmate we dichterbij 17 december komen, krijgen we de kramen wel vol. Het komt ook wel voor dat we last-minute reserveringen moeten weigeren omdat we al vol zitten, dus over de bezetting maak ik mij geen zorgen”, aldus Ad.

CO2-neutraal

Nieuw dit jaar is dat de organisatie zo CO2-neutraal mogelijk probeert te werken, dat betekent dat het merendeel van de kraampjes geen stroomvoorziening meer heeft. “Voor sommige producten heb je gewoon stroom nodig, maar het grootste deel is dit jaar voor het eerst stroomloos.

Wil je meer lezen over de voorbereidingen op het kerstmarktenseizoen en heb je een abonnement? Ga dan naar de online versie. Ben je nog geen abonnee? Kijk naar de mogelijkheden.