Ga naar hoofdinhoud

Foodtruckers klagen over hoge stagelden

Het driedaagse Foodtruckfestival Rrrollend Leeuwarden gaat komend weekeinde (28, 29 en 30 juni) niet door. De organisatie annuleerde het evenement twee dagen van tevoren.

Het Foodtruck-festival op het Museumplein in Rotterdam – (C)Roel Dijkstra-Vlaardingen – Foto Dennis Wisse Rotterdam

Op internet circuleren verwijten richting ambulante handelaren met de strekking ‘die hipsters met hun rijdende eettent hebben zeker geen zin helemaal naar het noorden af te reizen.’ Organisator Rrrollend hield het in de communicatie in eerste instantie op het wat vage ‘onvoorziene omstandigheden’, maar Rrrollend-oprichster Trudy Kwik stelt na navraag dat ‘foodtruckers uit het westen twijfelen over het noorden en dat afstand de grootste boosdoener is’.

Kosten versus baten

Volgens Björn Maessen, beheerder van de Facebook-groep voor Foodtruckers, heeft de afstand tot de hoofdstad van Friesland echter niets te maken met de afweging wel of niet af te reizen. “Ik durf te spreken namens de meeste foodtruckeigenaren. Dat zijn geen ondernemers die afstand als excuus gebruiken. Ik ben zelf weleens vanuit Zuid-Limburg naar Hannover gereden. Dat is zes uur rijden. Er zijn tegenwoordig te veel organisatoren van dit soort festivals en sommigen vragen te hoge stagelden. Komend weekeinde is het drukste van het hele jaar. Het vraagstuk is dus: kosten versus baten. Het moet wel uit kunnen voor deze ondernemers.”

In Marktvisie Magazine nummer 8 zullen we uitgebreid aandacht besteden aan de vraagstukken rond Foodtruckfestivals.