Ga naar hoofdinhoud

Gemeente luistert naar hartenkreet Amsterdamse marktkooplui

Om de Amsterdamse markten een steuntje in de rug te geven, komen er een stuk minder regels vanuit de gemeente, schrijft het Parool. Vorige week nog luidden kooplui de noodklok, vanwege de groeiende leegstand op hun markten.

Gemiddeld staat één op de vier kramen leeg, en dat terwijl Amsterdam bekendstaat als de marktstad van Nederland. In een nieuwe Marktverordening staat een heel pakket aan regels dat het Amsterdamse marktleven een boost moet geven. Daarmee komt wethouder Kajsa Ollongren tegemoet aan de wensen die marktkooplui vorige week hadden verwoord in een manifest.

Om de ondernemers meer ruimte te geven, komen er onder andere experimentele zones op markten. Op deze plekken is niet de inschrijvingsduur doorslaggevend voor een plek op de markt, maar bijvoorbeeld de producten die worden verkocht.

Het wordt marktkooplui ook makkelijker gemaakt om vervangers te regelen en om de vergunning over te dragen. Bovendien komt er meer ruimte voor ‘markten op afstand’, die worden georganiseerd door private partijen. Het zijn markten die buiten de gemeente om worden opgezet, zoals de Zuidermarkt. 


Aan de ene kant doet de gemeente dus een stapje terug, aan de andere kant wil wethouder Ollongren een stevige vinger in de pap houden. Zij wil per markt gaan bekijken wat de beste strategie is voor ‘een levendige en economisch gezonde markt’.