Ga naar hoofdinhoud

Gemeente Tiel: verder onderzoek nodig naar verzelfstandiging

De gemeente Tiel gaat verder onderzoeken wat nodig is om de markt te verzelfstandigen. De markt wil verder als zelfstandige entiteit met een commerciële marktmanager, maar daar blijken meer haken en ogen te zitten dan vooraf verwacht.

Het verzelfstandigen van de zaterdagmarkt in Tiel is al jaren een twistpunt. De CVAH is ingeschakeld om de zelfstandige markt vorm te geven, maar ook de vereniging weet vooralsnog geen doorbraak te realiseren. De bedoeling was om dit met het pensioen van de gemeentelijke marktmeester Hennie Rijksen eind vorig jaar te beklinken. Dat is echter niet gelukt.

Passewaaij

Belangrijkste punt van overleg is het lot van de marktkooplieden in de wijk Passewaaij. Zij kunnen mee in de verzelfstandiging, maar zouden ook een gemeentelijke standplaats in kunnen nemen zoals losse kramen in Tiel doen. Op de vrijdagmarkt van Passewaaij staan maar enkele kramen.

Minder betalen

“Zij betalen minder aan de gemeente voor hun standplaats dan de marktkramers in het centrum”, aldus CVAH-voorzitter Henk Achterhuis. “Als zij meegaan in de verzelfstandiging van de markt, moeten zij evenveel gaan betalen. Ze staan voor de keus en de meningen onder de betreffende marktkramers zijn vooralsnog verdeeld.”

Looproute

Nog een punt van zorg is de looproute door het centrum. Door diverse aanpassingen, heeft dit gezorgd voor een andere routing. Hoe en waar de marktkooplieden komen te staan, moet opnieuw bekeken worden. De hoop is dat er voor de zomer een besluit kan worden genomen over de markt