Ga naar hoofdinhoud

‘Veel gestolen spullen te koop op markt’

Rondtrekkende bendes doen zaken met marktkooplui, waardoor gestolen goederen worden aangeboden op markten. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De foto is niet gerelateerd aan de inhoud van dit artikel.
De foto is niet gerelateerd aan de inhoud van dit artikel.

Een samenvatting van het onderzoek is hier te lezen.

Heling

Onder de gestolen goederen zijn met name cosmeticaproducten, gereedschap en kleding populair. Marktkraamhouders die in de bestudeerde dossiers naar voren komen, spelen een sleutelrol bij de heling van gestolen goederen uit winkels. Ze onderhouden intensief contact met bendeleden over vraag en aanbod van producten en zorgen voor continuïteit van georganiseerde winkeldiefstal. Terwijl verdachtengroepen hier kort verblijven en snel rouleren, zorgen marktkraamhouders er door hun tussenkomst voor dat er een constant aanbod is van gestolen producten.

Bendes

Het zijn lokale ingebedde personen, Nederlands ingezetenen, die een schakel vormen tussen mobiele bendes uit het buitenland en lokale markten. Ze zorgen voor verwevenheid tussen boven- en onderwereld en regelen voortdurende toegang tot lokale legale markten en daarnaast zorgen ze soms ook voor tijdelijke huisvesting van bendeleden.
Daarnaast komen nog andere beroepsbranches in beeld, zij het minder prominent. Het gaat om opslagbedrijven, telefoonwinkels, makelaars en autoverhuurbedrijven.

Maatregelen

Gemeenten zouden – bijvoorbeeld door de sluiting van bepaalde marktdelen, het intrekken van vergunningen, het geven van waarschuwingen of het versterken van controle en toezicht – preventief op kunnen treden. Maar bestuurlijke maatregelen worden nauwelijks genomen.

Ook de marktdirectie zelf onderneemt volgens opsporingsfunctionarissen weinig tegen individuele marktkraamhouders om de illegale praktijken een halt toe te roepen. Zolang de gelegenheidsstructuur van de markt ongewijzigd blijft en informatie uit de recente strafzaken geen beweging in gang zet bij bestuurlijke en private partijen, zullen de criminele praktijken van mobiele bendes gecontinueerd kunnen worden, aldus het onderzoek.