Ga naar hoofdinhoud

Gezellige zomerbraderie in Urk

De zomerbraderie in het Oude Urk trok publiek uit alle windstreken. Menig kraamhouder vroeg eerst naar de herkomst alvorens van wal te steken met het verkooppraatje.

In wijk 2 van het Oud Urk werd 13 augustus een zomerbraderie (organisatie Apeldoorn2000) gehouden. Boeken, muziek, kleding, huidproducten en handige accessoires voor tablet of telefoon prezen hun waar aan. Voor kinderen was er een springkussen en ook konden ze een eendje laten zwemmen. Een van de kraamhouders trok de aandacht van de bezoeker met een handgemaakte ‘Urker stoomboot’. Op de vraag van een bezoeker of de bootjes niet uit Azië kwamen, antwoordde de Apeldoorner kraamhouder ontkennend. “De geverfde bootjes komen inderdaad uit India, maar deze metalen stoombootjes zijn echt handgemaakt”, verzekert hij. De stoombootjes zijn op diverse markten in Nederland te vinden van Grou tot de Rotterdamse havendagen en zijn dus niet een typisch Urker product, geeft hij toe. “Maar het gaat ook om het verhaal. Mensen komen niet alleen naar de markt voor de waar, maar ook voor een bepaalde sfeer en een verhaal dat met enthousiasme wordt gebracht, past daar bij”, lacht hij.

Slakkenslijm

In het midden van de braderie staat een kraamhouder met een eenvoudige tafel waarop een stapel potjes is uitgestald. Het affiche kondigt aan dat slakkenslijm een heilzame werking heeft tegen allerlei vervelende huidaandoeningen, zoals acne, rimpels en littekens. ‘Dermatologisch getest’ vermeld de verpakking. De kraamhouder verzekert dat het echt een geweldig middel is. Het product komt uit Zuid-Amerika en wordt in Nederland op de markt gebracht. “Samen met nog twee collega’s ben ik verantwoordelijk voor de verkoop in Nederland”, vertelt de kraamhouder die daardoor in alle windstreken op markten en braderieën te vinden is.