Ga naar hoofdinhoud

Gezocht: de beste standwerker van de Albert Cuijp

Het jaarlijkse Groot Standwerkersconcours vindt op zondag 28 augustus weer plaats op de Albert Cuypmarkt. Tijdens dit evenement strijden 25 standwerkers om de Grote Prijs van de Albert Cuyp. Dit jaar heeft het evenement een speciaal tintje: de prijs opgedragen aan de geprezen en geliefde standwerker Koos Reijinga, die onlangs is overleden.

Maar liefst 25 standwerkers zullen verdeeld over het hele marktterrein van de Albert Cuyp tussen de Ferdinand Bolstraat en de Van Woustraat hun stem verheffen om hun koopwaar op een zo origineel mogelijke wijze aan de man en vrouw te brengen. Dit gaat, zoals het hoort, gepaard aan heel wat effectbejag. De één zal er een komische conference van maken, de ander kiest voor een spectaculaire showopzet, terwijl er ook marktlui bij zullen zijn die het publiek intensief betrekken via een soort vraag-en antwoordspel. Wat ze echter allemaal gemeen hebben, is dat ze er een echt volkstheater van maken. De toegang is vrij maar bezoekers lopen wel een grote kans om de verleiding niet te kunnen weerstaan iets aan te schaffen.

Wat de standwerkers precies te bieden hebben, is niet eens het belangrijkste. Het kan variëren van een groenteschaaf of een huishoudelijk apparaatje tot een kamerplant of een cadeau dat thuis pas uitgepakt mag worden. Ook de dagomzet is van geen belang bij de beoordeling van de prestaties van de 25 verkoopspecialisten uit het hele land. De deskundige jury let uitsluitend op het verhaal en de reacties daarop van het publiek. De jury wordt dit jaar gevormd door Martie Bleeker, secretaris van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel, Ton Geuzendam, adviseur Kamer van Koophandel Amsterdam en Jacob Poepjes, de kleinzoon van wijlen Koos Reijinga.

De Grote Prijs van de Albert Cuyp wordt dit jaar aan de onlangs overleden Koos Reijinga opgedragen. Koos ‘we ruimen de magazijnen’ Reijinga was één van de grote en bekende standwerkers van het eerste uur. Veel collega’s, vrienden en marktbezoekers kennen hem van onder andere de Albert Cuyp. Zijn kleinzoon Jacob Poepjes zal plaatsnemen in de jury en namens zijn opa de kunsten van de standwerkers beoordelen. Reijinga is op de markt geboren. Zijn ouders stonden altijd al op de markt. Koos komt uit een gezin van acht kinderen waarvan vijf kinderen op de markt staan of stonden. De marktgeest heeft hij meegegeven aan zijn eigen gezin. Zowel zijn kinderen als kleinkinderen zijn op de markt te vinden.

Iedereen kan zondag 28 augustus het ware marktwezen op de Albert Cuypmarkt ervaren. Er wordt gestart om 10.00 uur, de prijsuitreiking vindt plaats rond 17.30 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.