Ga naar hoofdinhoud

Gijs van Koert wint NK Standwerken in Rijssen

Standwerker Gijs van Koert won zaterdag 17 september tot zijn grote verrassing het NK Standwerken in Rijssen. Nog geen kwartier voor de bekendmaking van de winnaar van het concours was, kon hij zijn geluk al niet op omdat zijn dochter Britt van Koert de derde prijs kreeg toegekend van de jury.

Variatie

NK StandwerkenGijs en zijn dochter Britt staan ’s zomers in een fruitkraam op weekmarkten. Pas vanaf september is er tijd om als standwerker naar markten, braderieën en concoursen te gaan met verschillende producten. “We kiezen meestal producten die te maken hebben met persoonlijke verzorging”, vertelt Britt. Maar een vast gegeven is het niet. “Ik hou van variatie en vind het leuk om regelmatig andere producten aan te prijzen.” Dit keer stond ze met beschermhoesjes voor rijbewijs en betaalpasjes.

Hoogste eer

Vader Gijs van Koert stond wel met een verzorgingsproduct in de winkelstraat. Hij toverde een glimlach op menig damesgezicht door zijn enthousiaste verhaal, complimentjes, tips van zijn grootmoeder en betrokken promotie van het getoonde product. De jury waardeerde zijn aanpak met de hoogste eer: de Marktvisie-wisselbokaal. Koert was enorm blij verrast en trots op het behaalde familieresultaat. Het is de eerste keer dat Koert deze prijs wint. “En waarschijnlijk ook de laatste”, grapt hij. De afgelopen vier jaar werd het NK Standwerken door John Gruter van Blije Voeten. Hij was door verplichtingen elders echter niet in de gelegenheid om deel te nemen aan deze NK. “Dat overkomt me niet weer”, liet hij zijn collega’s telefonisch weten. “Volgend jaar ben ik er weer bij.”

Ranking

Van Koert staat laag in de rankinglijst van standwerkers. Deze lijst wordt samengesteld op basis van de verkregen punten tijdens het gehele seizoen. Van Koert doet een deel van het seizoen niet mee vanwege zijn aanwezigheid op weekmarkten. De winst in Rijssen is echter voor hem wel reden om ook aanwezig te willen zijn tijdens het ranking-kampioenschap op 22 oktober in Groningen. “Adel verplicht”, grapt Van Koert. “Als je zo’n prijs wint, is dat ook een visitekaartje voor het vak standwerken en dat wil ik graag ondersteunen.” In Groningen strijden de standwerkers om de laatste punten in de hoop nog een verschil te maken in de eindklassering.