Ga naar hoofdinhoud

Grietmarkt 14 september ‘Plek van Plezier’

Open Monumentendag op zaterdag 14 september heeft dit jaar het thema ‘Plekken van Plezier’. Die dag vindt in Amerongen de traditionele Grietmarkt plaats. De Grietmarkt, een combinatie van biologische producten en kunst en design, wordt om 10 uur geopend door Gerrit Boonzaaijer, wethouder van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, Ernst Hart (voorzitter Stichting Grietmarkt) en Theo Joosten (voorzitter Stichting Open Monumentdag Amerongen).

Markt

De Grietmarkt is een traditie in Amerongen. Deze markt, aan de voet van kasteel Amerongen, wordt elk jaar twee keer georganiseerd door de stichting Grietmarkt: op de tweede zaterdag van mei en september. Met 75 kramen en duizenden bezoekers is de Grietmarkt, volgens de organisatoren, één van de belangrijkste evenementen in de Utrechtse Heuvelrug. Het productaanbod varieert van planten, kazen, kruiden, paddenstoelen, broden tot tal van andere biologische producten aangevuld met een breed aanbod kunst en design. Dit keer valt de Grietmarkt in september samen met Open Monumentendag.

Kunst en groen

De Grietmarkten richten zich op ‘kunst’ en ‘groen’. Kunst in de vorm van kunstenaars, die demonstraties en workshops verzorgen en hun werk te koop aanbieden. Groen in de vorm van producenten en aanbieders van biologische producten, die proeverijen verzorgen en hun producten te koop aanbieden.

Op 14 september zullen complimentenschrijfster Korine en Rob Janze met de poëziejukebox invulling geven aan het element ‘kunst’. Slow Food Utrecht bereidt proefhapjes met producten van die op deze zaterdag verkrijgbaar zijn op de Grietmarkt.

Grietmaal

De producten van de markt staan ook centraal bij het afsluitende Grietmaal, een biologische openluchtmaaltijd bereid met producten van de markt, door de koks van Herberg Den Rooden Leeuw en Restaurant Buitenlust. De marktkramen worden hiervoor omgebouwd tot lange overdekte aanschuiftafels.

De door de Stichting Grietmarkt georganiseerde evenementen hebben tot doel een bijdrage te leveren aan de leefsfeer, cultuur en duurzaamheid in Amerongen. De kunst- en groenmarkten in het historisch hart van Amerongen zijn geïnspireerd op het zeventiende eeuwse leven rond Kasteel Amerongen.

De volgende Grietmarkt wordt gehouden op 14 september 2019.

Meer informatie: grietmarkt.nl