Ga naar hoofdinhoud

Groente en fruit niet direct goedkoper

Groente en fruit op de markt en in de supermarkt wordt niet direct goedkoper door de Russische boycot van Nederlandse voedselproducten, blijkt uit een rondgang van de NOS en Nu.nl langs deze bedrijfstakken. ‘We kopen onze producten in via de groothandel en niet direct op de veiling. De daling van de veilingprijs komt dus pas later terug in onze prijsstelling’, aldus een marktkoopman op de Haarlemse markt in een interview op Radio 1.

Groenteboeren die wel rechtstreeks bij de veiling inkopen, kunnen de goedkopere prijs direct voorschotelen aan de consumenten. Dit in tegenstelling tot de leverancier die inkopen bij de groothandel. De afgelopen dagen werden voor paprika’s, tomaten en komkommers prijsdalingen tot 80 procent genoteerd op de veilingklokken. De prijsdaling is een gevolg van het overaanbod op de eigen markt nu de producten niet kunnen worden geëxporteerd naar Rusland. Voorzitter Henk Achterhuis van de Vereniging voor Ambulante Handel (CVAH) verwacht dat marktkooplieden met groente in het assortiment wel last zullen krijgen van de Russische sancties.  ‘Voor de consument is het goed, maar voor degene die er zijn bestaan uit moet financieren, is het triest’, zegt Achterhuis, die afgelopen weekend de markt in Enschede bezocht. ‘En dit is nog maar het begin. Er is voorlopig nog geen enkel teken dat de partijen tot bezinning komen’, zei hij tegen een correspondent van De Telegraaf.

Op de markt in Haarlem bleken de reacties van consumenten wisselend, zo bleek uit het interview op Radio 1. Sommige consumenten zijn teleurgesteld over het nog altijd hogere prijsniveau en geven aan dat ze volgende week wel terugkomen. Anderen tonen zich volgens een van de marktkooplieden juist solidair met de telers en kopen extra. ‘Die zeggen: ‘we kunnen beter komen en de mensen nog een beetje inkomen gunnen, dan dat het goede voedsel wordt weggegooid’.’