Ga naar hoofdinhoud

Haarlem ‘Beste Kerstmarkt Europa’

Haarlem heeft de award in ontvangt genomen voor ‘Beste Kerstmarkt Europa’, een initiatief van Kerstmarkten.nl en Verkeersbureaus.info.

De kerstmarkt in Haarlem, die volgend jaar 25 jaar bestaat, is de beste kerstmarkt van Europa, volgens meer dan 7.500 websitebezoekers van beide organisatoren. Via een poll kon iedereen een stem uitbrengen. Tijdens de Vakantiebeurs in Utrecht werd de Kerstmarkt Award 2017 uitgereikt aan vertegenwoordigers van de stad.

Kerststad Haarlem

Een trotse Ed Mense, verantwoordelijk voor de organisatie van de kerstmarkt van Haarlem nam de award in ontvangst van Patrick Mulder (publisher van Verkeersbureaus.info) en Richard de Bruin (directeur Kerstmarkten.nl).
“We zijn ongelooflijk trots op deze award en de erkenning dat Haarlem de beste kerststad van Europa is”
zegt Mense. “Na de benoeming door HotelSpecials als gezelligste kerstmarkt van Nederland, verovert Haarlem nu de eerste plek in de Kerstmarkt Awards 2017 in Europa.”

Winnaar Haarlem: v.l.n.r Leontine Splinter, Ed Mense, Richard de Bruin, Brenda Smit, Fabian Mense en Patrick Mulder.

De stad moest het opnemen tegen onder andere de kerstmarkten in Amsterdam, Brugge, Leiden, Münster en Oberhausen.

In Marktvisie nummer 10 – 2017 stond overigens een interview met Mense over de voorbereidingen die de organisatie trof voor Kerstmarkt Haarlem begin december.

Duitsland en België

In de categorie ‘Beste Kerstmarkt van Duitsland’ won Keulen, en Brugge won de award voor ‘Beste Kerstmarkt van België’. Namens de stad Keulen nam Josef Sommer, directeur KölnTourismus, de prijs in ontvangst. “We zijn ontzettend blij dat het bijzondere decor van de kerstmarkt van Keulen heeft bijgedragen aan zoveel stemmen van het Nederlandse publiek. De imposante Dom is daarbij zeker doorslaggevend geweest voor de winst”, meent Sommer.

Ook de vertegenwoordiger namens Brugge was zichtbaar blij met de stemmen. Piet Vanderyse vertelt dat “bezoekers genoten van warme braadworst en ijskoude jenever, waarna ze pirouettes maakten op de schaatsbaan. We gaan trots naar huis met deze award voor de Beste Kerstmarkt van België.”

Top 10 kerstmarkten

De top 10 van Beste Kerstmarkten 2017 ziet er na het sluiten van de poll er als volgt uit:

1. Haarlem
2. Leiden
3. Keulen
4. Harlingen
5. Brugge
6. Dusseldorf
7. Buitenpost
8. Münster
9. Valkenburg
10. Oberhausen

”Dat kerstmarkten steeds populairder worden, blijkt uit het feit dat toen de poll openging op 12 november 2017 er al direct veelvuldig werd gestemd. De campagne heeft meer dan een kwart miljoen Nederlanders bereikt via de websites verkeersbureaus.info, kerstmarkten.nl, tientallen nieuwsbrieven en social media”, laat Richard de Bruin van Kerstmarkten.nl weten.

Tevens meldt hij dat in 2018 de kerstmarkten in Duitsland en België eerder kunnen deelnemen, en hij belooft dat dit jaar de wedstrijd nog groter wordt dan de afgelopen 3 jaren. Er zijn gesprekken gaande voor samenwerking met de ‘European Cities of Christmas Network’ organisatie, een private stichting – ondersteund door het Europees Parlement – voor samenwerking.