Ga naar hoofdinhoud

Haken en ogen rondom btw-heffing

Moet een organisator van jaarmarkten en braderieën wel of geen btw heffen over de grondplaatsen die hij verhuurt? Het is een simpele vraag die in de praktijk niet met een eenvoudige ja of nee te beantwoorden blijkt.

Door Bert Platzer

Oude facturen

Toen standwerker John Gruter tijdens de coronacrisis wat meer tijd om handen had, viel het hem opeens op toen hij oude facturen bekeek: de ene organisator van de braderieën en jaarmarkten waar hij stond, brengt wel btw in rekening voor een grondplaats, de andere niet. “Ik huur nooit een kraam, want ik werk met parasols en tafels die ik zelf meebreng. En ik weet dat je op de verhuur van onroerend goed, dus het stukje grond dat ik huur om mijn spullen te verkopen, geen btw hoeft te worden geheven. Dan bel ik op en vraag ik waarom de organisator over de grondplaatshuur btw rekent en dan is het antwoord: omdat we btw-plichtig zijn. Maar volgens mij geldt die btw dan alleen voor de kramen die je op de grondplaats zet en moeten ze voor een kraam inclusief grondplaats de rekening splitsen, in een deel met en een deel zonder btw. Anders betaal ik btw die de organisator aan de belasting afdraagt en die ik niet kan terugvorderen.”

Rechtszaak

De grote vraag is of de organisator van een jaarmarkt of braderie inderdaad alleen onroerend goed verhuurt of dat hij een dienst verhuurt, dat wil zeggen: de mogelijkheid om spullen te verkopen. Over deze materie handelt de rechtszaak die een organisator van vlooienmarkten in 2019 aanspande tegen de Belastingdienst. De organisator redeneerde dat de verhuur van onroerende zaken, de grondplaatsen voor de verkopers op de vlooienmarkt, niet btw-belast is en ze daarom geen btw in rekening hoefde te brengen. De Belastingdienst oordeelde dat er wel btw in rekening moest worden gebracht omdat bij de huur van de grondplaats allerhande btw-plichtige diensten waren inbegrepen, zoals marketing, het innen van entree van bezoekers, het toezicht door een marktmeester en de schoonmaak na afloop. Alleen voor de huur van een marktkraam werd een afzonderlijk extra bedrag gerekend.

Lees het volledige verhaal in Marktvisie editie 9.