Ga naar hoofdinhoud

Harlingen schrapt zomermarkten

De Zomermarkten in Harlingen die gepland stonden voor donderdag 10, 17 en 24 augustus gaan vanwege te weinig animo onder standhouders dit jaar niet door. Zoals het er nu naar uitziet gaat de zomermarkt van donderdag 31 augustus tijdens de Visserijdagen wél door.

Zoals het er nu naar uitziet gaat de zomermarkt van donderdag 31 augustus tijdens de Visserijdagen wél door.

Een gezellige sfeer

De organisatie van de Harlingse zomermarkten die op de donderdagen in de zomervakantie worden gehouden, is al jaren in handen van Ondernemend Harlingen (OH) in samenwerking met BENG Evenementen. “Samen met muziek en entertainment zorgen deze markten altijd voor een gezellige sfeer, reuring en extra bezoekers in de stad”, aldus OH-voorzitter Gerard de Boer op de website van harlingenboeit.nl.

In de aanloop naar de komende Zomermarkten had BENG al veel werk verzet. “Helaas hebben zich voor de eerste drie zomermarkten te weinig standhouders aangemeld om voldoende kramen bezet te krijgen”, verklaart Karen Brugman van BENG op diezelfde website. 

Standhouders selectiever

“De afgelopen jaren zagen we al een daling van het aantal standhouders op de zomermarkten. De coronaperiode deed hier nog eens een flinke schep bovenop. Er zijn meer evenementen en festivals met markten als randprogrammering bijgekomen, waardoor de keuze voor standhouders groter wordt. Als organisator speur je naar een leuke mix van marktstands en handel, maar de spoeling wordt steeds dunner”, aldus Brugman.

Daarnaast vissen alle organisaties in dezelfde vijver. “De handelaar kiest voor een markt waar hij/zij het best kan verdienen. Deelnemers blijven weg omdat de verkoop terugloopt. Tot slot kampen veel markthandelaren met het probleem dat er geen opvolging is, dus stoppen zij met de handel. Veel handelaren hebben als gevolg van de coronajaren de handdoek in de ring moeten gooien.”  

Veiligheidskosten

Een extra tegenvaller dit jaar zijn de bijkomende kosten van de door de gemeente opgelegde inzet van verkeersregelaars bij de afsluiting van de straten. Die wegen niet op tegen het lage aantal deelnemers van de Zomermarkten, zegt Willard van Grootveld van BENG. “Aangezien het moeilijk wordt om hier van ’s morgens 08.00 tot ’s avonds 18.00 uur een vrijwilliger voor in te zetten zijn we genoodzaakt om betaalde krachten in te huren. De kosten daarvan zijn tegenwoordig zo hoog dat dit niet op te brengen is met de drie kleine zomermarkten.”

Zowel het bestuur van OH als van BENG zijn tot de conclusie gekomen dat het financieel onverantwoord wordt. “We zijn dus genoodzaakt om een streep door deze drie markten te zetten”, aldus Karen. “Natuurlijk is dit geen leuke keuze om te maken, maar helaas zit er niks anders op.”

De zomermarkt van donderdag 31 augustus, tijdens de Visserijdagen, gaat zoals het er nu naar uitziet wél door.