Ga naar hoofdinhoud

Heerlijke Hanzemarkt smaakt naar meer

Door Daniël Kooistra

Elke laatste zaterdag van de maand in de periode maart tot en met oktober is er op het Grote Kerkhof, pal naast de Lebuinuskerk in hartje Deventer de Heerlijke Hanzemarkt. Verschillende producenten uit de regio brengen hier hun ambachtelijk gemaakte producten aan de man. Initiatiefnemer van deze nog jonge streekmarkt is Bob Ruhof: “Kijk naar deze prachtige setting, ik word hier zo blij van.”

Gemoedelijk druk

Het is op deze zaterdagmiddag eind april gemoedelijk druk in Deventer. Op het plein naast de monumentale Lebuinuskerk staan 30 kraampjes in een cirkel opgesteld. De tweede editie van de Heerlijke Hanzemarkt 2023 in Deventer is in volle gang. De zon laat zich geregeld zien en de sfeer op het vorig jaar mei vernieuwde plein is opperbest.

Initiatiefnemer Bob Ruhof, zelf op deze markt aanwezig met Deventer Vondelkoeken, kijkt het geheel tevreden aan. “Het publiek dat hier komt, is anders dan op de zaterdagmarkt hier even verderop”, zegt hij. “De mensen die hier komen, zijn geïnteresseerd in streekproducten en bereid geld uit te geven.” Producten die je hier onder andere kunt krijgen zijn biologische groenten, biologische bloemen, zelfgemaakt ijs, Hongaarse broodjes, asperges, verse worst, Twentse kaas en gerookte vis.

Organisator Bob Ruhof staat zelf met Deventer Vondelkoeken op de markt.

Deventer Vondelkoeken

Zelf brengt Bob Deventer Vondelkoeken aan de man. “We doen dit nu vier jaar, mijn zoon maakt deze koeken.” Ten opzichte van de traditionele Deventer koek, een product waar de Overijsselse Hanzestad om bekendstaat, zijn de Vondelkoeken gemaakt met extra roomboter. “Hierdoor smaken ze echt een stuk lekkerder. Bovendien werken we samen met Jonnie Boer van de Librije in Zwolle, om even een idee te geven van de kwaliteit van onze koeken”, aldus Bob. “Mijn vader had vroeger een bakkerij in de Joost van den Vondellaan in Deventer, vandaar de naam Vondelkoeken.”

Wil je meer lezen over de Heerlijke Hanzemarkt en heb je een abonnement? Ga dan naar de online versie. Ben je nog geen abonnee? Kijk naar de mogelijkheden.