Ga naar hoofdinhoud

Herinrichting Waterlooplein bereikt mijlpaal

Afgelopen week werd de eerste fase van de herinrichting van het Waterlooplein in Amsterdam opgeleverd. Volgens het stadsbestuur een belangrijke mijlpaal voor de locatie.

In oktober 2020 startte de eerste fase van de herinrichting Waterlooplein. Het gedeelte van de Zwanenburgwal tot aan de Houtkopersdwarsstraat ging op de schop. Op vrijdag 23 juli werd dit deel van het project opgeleverd.

Marktboxen

De gedeelte van de Zwanenburgwal tot de Houtkopersdwarsstraat is in een nieuw jasje gestoken. Het leidingwerk is vernieuwd, van de gas- en elektra tot aan de riolering. Ook heeft men het fundament gelegd voor nieuwe marktboxen.

Sinds vrijdag 23 juli zijn de hekwerken weg. Ook is de Houtkopersdwarsstraat weer open voor verkeer. De parkeergarage van het Saskiahuis is ook weer toegankelijk.

Vervolg

De komende periode worden 34 marktboxen geplaatst. Dit gebeurt in clusters over een periode van drie weken. De eerste marktboxen komen midden op het plein te staan. Van daaruit werken de gemeente richting de Zwanenburgwal.

Begin september verwacht de gemeente de verhuizing van een deel van de tijdelijke Waterloopleinmarkt naar het nieuwe gedeelte.

Tijdelijke markt

De tweede fase betreft het gedeelte van de Houtkopersdwarsstraat tot voor de Mozes en Aäronkerk. De dependance op de Nieuwmarkt wordt opgeheven. Marktondernemers komen op de tijdelijke markt Zwanenburgzijde te staan. De tijdelijke Waterloopleinmarkt komt aan de Amstelzijde en op de Zwanenburgzijde tussen Zwanenburgwal en Houtkopersdwarsstraat.

Inspraak

Tot 3 september loopt de inspraakperiode voor de plannen voor de Waterloopleinmarkt. Deze wordt opnieuw ingesteld, namelijk als themamarkt. “Hierdoor kunnen we het karakter van de markt beschermen en blijft de markt beter herkenbaar voor Amsterdammers en bezoekers van buiten de stad”, aldus de gemeente. Het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum heeft voorgesteld het thema ‘hergebruik’ in te stellen. Belangstellende kunnen bij het stadsdeel hun mening geven over deze keuze.

Lees ook: Waterlooplein voelt zich niet gehoord (Marktvisie nr 2, 2017, gratis voor abonnees na inlog)