Ga naar hoofdinhoud

Herverdeling standplaatsen Utrecht uitgesteld

Standplaatshouders in Utrecht mogen tot 2025 op hun huidige plek blijven staan. Dat meldt RTV Utrecht, naar aanleiding van een debat in de gemeenteraad. Het oorspronkelijke plan was om de plaatsen waar bloemen, vis, kaas en dergelijke worden verkocht, per 1 januari 2024 te verloten. Dat plan schoot bij velen in het verkeerde keelgat.

Archieffoto markt Utrecht.

Standplaatshouders in Utrecht die al decennia met hun ambulante handel op dezelfde plek staan, dreigden die te verliezen. Volgens Europese regelgeving moeten nieuwkomers een net zo grote kans op een plaats hebben, als de standplaatshouders die er al staan. Wethouder Schilderman (D66) stelde daarom voor alle plaatsen deze zomer te verloten.

Slecht plan

De gemeenteraad, zo meldt de site van RTV Utrecht, liet eerder al blijken dat ze loting een slecht plan vindt. Een ruime meerderheid wil dat de verdeling gebeurt op basis van selectiecriteria. Verschillende partijen stelden daarom voor een overgangstermijn van zo’n tien jaar af te kondigen.
Wethouder Schilderman gaf aan dat zo’n overgangstermijn juridisch niet haalbaar is. Ze ziet wel kansen met ‘gedogen’. In dat geval mogen huidige standplaatshouders een jaar of anderhalf met een verlopen vergunning op hun plek blijven staan. Pas daarna wordt een herverdeling uitgevoerd.
In de tussentijd wil de wethouder dan met een nieuw plan over de herverdeling komen en krijgen de huidige standplaatshouders extra tijd om zich voor te bereiden op de toekomst en een nieuwe inschrijving. In dit geval kunnen de huidige standplaatshouders nog tot en met 1 januari 2025 en mogelijk tot 1 juli van dat jaar op hun plek blijven.

Criteria

In haar nieuwe voorstel is in eerste instantie geen sprake van loting, maar wordt er geselecteerd op criteria. Ook werkt ze een voorstel uit over branchering. Zo wordt geregeld dat er bij een begraafplaats een bloemenkiosk komt en geen verkoper van telefoonhoesjes. De wethouder wil voor de zomer meer duidelijkheid geven over het gedogen en het nieuwe voorstel.