Ga naar hoofdinhoud

Historische markt ‘De Nieuwe Gouden Eeuw’ 29 juni in Leiden

In Leiden vindt op zondag 29 juni De Nieuwe Gouden Eeuw plaats. Dit is een markt met internationale producten die te maken hebben met de historie van Leiden. Producten die in de Gouden Eeuw veel in Leiden werden verhandeld, gaan op deze markt opnieuw in de verkoop. ‘We belichten de economische kant van de geschiedenis’, verklaart initiatiefneemster Iliana Peralta.

Op dit moment verwacht Peralta twaalf kramen, maar marktkooplieden kunnen zich nog inschrijven. Importeurs van waren uit onder meer Spanje, Italië, Frankrijk, Afrika en Rusland hebben zich gemeld. Maar de Gouden Eeuw biedt meer mogelijkheden. De stad werd bijvoorbeeld groot door de handel in henneptextiel uit Engeland, Chinees porselein en Indische specerijen.

Mede initiatiefnemer en historicus Erik Habold wil voorkomen dat de markt te nostalgisch wordt. ‘Ik ben niet dol op historische kledij, dat wordt snel zo kitscherig. Op de markt staan kleine handelaren met leuke producten.’ Habold zorgt zelf voor historische achtergrondinformatie over de producten en de landen van herkomst.