Ga naar hoofdinhoud

Hoe kan ik mijzelf ontwikkelen met een training

Jezelf iedere dag blijven ontwikkelen en beter worden in het vakgebied waarin je werkt, is voor mensen een drijfveer om iedere dag op te staan. Binnen een bedrijf worden steeds vaker doorgroeimogelijkheden en trainingen aangeboden om de ontwikkeling van de werknemer voorop te stellen. Toch kan het zijn dat je tijdens je werk behoefte hebt aan een andere soort training. Trainingen met bijvoorbeeld soft skills, als mondelijke communicatie en management vaardigheden, kunnen interessant zijn. Deze trainingen kunnen je namelijk een betere werknemer maken, zodat je mogelijk ook door kunt groeien naar een hogere functie binnen het bedrijf. Bezig zijn met je eigen ontwikkeling is belangrijk en het volgen van trainingen kan deze zelfontwikkeling alleen maar stimuleren. Maar hoe doe je dit nou? We vertellen het je in dit artikel!

Zelfstudie

Een optie om jezelf te ontwikkelen, is zelfstudie. Dit betekent dat je thuis vaak achter je laptop een aantal trainingen gaat volgen. Dit is een manier om jezelf bij te scholen waarbij je op jezelf aangewezen bent. Met deze thuisscholing zorg je voor ervoor dat je je kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Kijk hier met name naar gratis trainingen of cursussen, zodat je zelf niet met veel geld over de brug hoeft te komen. Toch zijn er ook trainingen die wel geld kosten maar een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren in je eigen ontwikkeling.
Daarnaast is kennis opdoen via boeken en artikelen ook een goede optie. De kennis die je uit boeken en artikelen haalt, kun je vervolgens toepassen in een training.

Bijscholen via werk

Bijscholing via werk wordt door steeds meer werkgevers aangeboden. Bedrijven worden zich meer bewust dat de ontwikkeling en het beter worden van een werknemer in een vakgebied ook flink meer geld kunnen opleveren. Daarom wordt het steeds normaler dat er een opleidingsbudget beschikbaar is per werknemer. Hoe je dit gaat besteden als werknemer is aan jou.  Zorg dat je vooral duidelijk hebt welke kant je op wil binnen het bedrijf. Zodra je dat duidelijk hebt, kun je gaan kijken naar externe trainingen of opleidingen die worden aangeboden en past bij jouw ontwikkelwens. Opleidingen van NCOI bijvoorbeeld bieden veel opties waarbij je kunt focussen op zowel specialistische kennis als op soft skills. Mocht een training via NCOI je aanspreken, moet je wel even kijken of dit binnen het opleidingsbudget van het bedrijf past. Er is in principe genoeg. Je eigen blijven in diverse prijsranges dus de kans dat er tenminste één training tussen zit die bij je past, is groot.

Jezelf blijven ontwikkelen door middel van trainingen is cruciaal. Voordat je weet of een training echt bij kan dragen aan je eigen ontwikkeling, moet je eerst weten waarin je jezelf wilt ontwikkelen. Wanneer je een ontwikkelingsplan op papier hebt staan, kun je een training uitkiezen die daarbij aansluit en op die manier starten met groeien.