Ga naar hoofdinhoud

Iedereen geniet tijdens Vestingdagen Elburg

Bea Hoogstede (64) is een kind van de markt. Haar ouders hadden een handel in aardappelen, groenten en fruit. Dus liep ze als jonge meid al tussen de kramen. Nog steeds is ze gedurende het zomerseizoen wekelijks tussen de 3 à 5 keer op een braderie te vinden, zoals vandaag tijdens de Vestingdagen in Elburg.

Bea Hoogstede (64)verkoopt de beroemde raamdoeken van JEMAKO.

Beroemde raamdoeken

De kans is zeer groot dat Bea Hoogstede (64), die in Elburg op de markt staat met de beroemde raamdoeken van JEMAKO, zelf haar eerste stapjes op een markt deed. Ze stamt uit een heus marktgezin. Haar ouders bestierden een kraam met aardappelen, groenten en fruit en moeder nam haar nakomeling elke zaterdag mee naar de markt waar vader handel dreef. “En zodra ik kon, hielp ik mee”, blikt de inwoonster van Kampen terug op dat prille begin van haar leven. “Ik weet nog goed, ik was nog een kleine meid, misschien een jaar of 10 en enkele Urker vrouwen moesten afrekenen. Mij pa zei tegen mij: doe jij dat maar even. Nou, dat vonden die vrouwen maar niks. Ze geloofden niet dat ik het al kon. Toen nam mijn vader het meteen voor mij op en liet mij het werk alsnog doen.”

Zekere trots

Er klinkt een zekere trots door in haar woorden, weemoed ook. Bea’s vader overleed al toen zij pas 12 jaar jong was. Haar oudste broer Jacob, lange tijd actief namens de CVAH afdeling Kampen, nam de zaak over. Ze draaide met hem mee. Jaren later ontmoette Bea haar man Hamid. “Hij studeerde, ging in de vakanties mee naar de markt en vond het zo leuk dat wij samen een kraam met brood en banket zijn begonnen. Hamid is toen ook als standwerker koeken gaan verkopen. ‘Een tas vol koeken voor slechts tien gulden’, was zijn slogan.”

Lees het volledige verhaal in Marktvisie editie 9.