Ga naar hoofdinhoud

Jaarmarkt Hillegom geeft verenigingen ruimte

Jaarmarkt Hillegom kent 25 augustus een primeur. Naast de kooplieden op de braderie wordt plek ingeruimd voor het verenigingsleven om zich te presenteren. “Alles heeft twee jaar stilgestaan, ook het werven van nieuwe leden. Daarom bieden wij ze die kans”, zegt organisator Bonnie Wiegel.

Het wordt donderdag 25 augustus een bijzondere dag in Hillegom. De jaarmarkt is dan niet alleen gevuld met kramen van kooplieden. Ook het verenigingsleven kan zich die dag voorstellen aan het publiek en proberen nieuwe leden te werven. Het idee komt uit de koker van organisator Bonnie Wiegel. De pensionado liet zich overhalen om toch nog een keer de kar te trekken en bedacht en passant deze leuke toevoeging.

Geen aanwas

“Wij openen in Hillegom het nieuwe verenigingsseizoen met hopelijk alle clubs die in Hillegom actief zijn”, vertelt Wiegel, voormalig eigenaar van BOB Hillegom. “De meeste verenigingen hebben twee jaar lang geen nieuwe leden kunnen aantrekken. Op de jaarmarkt kunnen zij zich presenteren. Wij merken nu al dat de animo groot is. De verenigingen zijn enthousiast om het publiek te informeren.”

Elke vereniging kan een kraam huren. Wiegel hoopt op deelnemers uit de sport, cultuur, kunst en nijverheid. “Er zijn in Hillegom meer dan honderd verenigingen, dus ik verwacht veel aanmeldingen”, zegt Wiegel.
“Daarbij stellen wij het op prijs als de verenigingen zich op een ludieke wijze presenteren. Naast een gezellige promotiekraam met bijvoorbeeld verenigingsattributen, zouden wij het leuk vinden als de leden een demonstratie geven. Laat zien en horen hoe gezellig het is bij de club, het koor of de muziekvereniging. Het gaat om de aandacht die je trekt, het gevoel dat de bezoekers bij de club krijgen en de interesse om lid te worden.” 

In de tuin voor het Hillegomse Raadhuis, dat midden op de markt staat, kunnen koren, orkesten en sportclubs demonstraties verzorgen. Een jury beoordeelt de deelnemers en zal in samenwerking met een sponsor geldprijzen uitreiken aan de drie beste presentaties.

Wiegel heeft nog een stille wens. Hij hoopt dat meer braderieën en jaarmarkten in Nederland deze zomer het plaatselijke verenigingsleven een podium bieden. “Zie het als een themamarkt, waar iedereen actief aan kan deelnemen en elkaar versterken.”

Informatie

Wie op de een of andere manier wil deelnemen en benieuwd is naar de kosten, kan een e-mailtje sturen naar info@b-o-b.nl. Meer informatie is te vinden in de marktkalender bij 25 augustus.

Standwerkersconcours
Over de gehele lengte van de Hoofdstraat wordt een landelijk standwerkersconcours gehouden. De vlotte babbelaars die op een komische wijze producten aan de man brengen, worden beoordeeld door een jury. De standwerkers strijden om de ‘Grote prijs van de Bollenstreek.”