Ga naar hoofdinhoud

Jubileum: 300ste editie van Paardenmarkt in Hedel

Een mijlpaal in de geschiedenis. De Paardenmarkt van Hedel vindt vandaag (4 november) voor de 300ste keer plaats.

Of het exact 300 jaar geleden is dat er een eerste Paardenmarkt werd gehouden is niet duidelijk. Velen denken dat de markt er in de middeleeuwen al was, maar daar is niet veel meer van terug te vinden in het gemeentelijk archief. In het jaar 1719 is een verzoek gedaan aan het Hof van Gelderland om in de Baronie Hedel een tweede markt te houden en daarvoor tol te heffen. Of dat nu een paardenmarkt of een beestenmarkt (koeienmarkt) was, is niet duidelijk. Voor de paardenmarkt houdt de organisatie het jaar 1719 aan.

Paardenjacuzzi

In de Voorstraat, Blankensteijn, Molenstraat, Uithovensestraat en de Koninklijke Wilhelminastraat in Hedel worden de paarden aangeboden voor de handel. Er zijn vele marktkramen en verkoopwagens aanwezig die enerzijds diverse eet- en drinkwaren verkopen net als goederen speciaal voor het houden van paarden. Nieuw dit jaar is de paardenjacuzzi.

Ophef

Overigens is niet iedereen even blij met de Paardenmarkt. Er zijn ruw gesteld twee kampen. Kamp één vindt dat de eeuwenoude traditie moet blijven. Kamp twee vindt dat de wetteloosheid regeert en dat de dieren er niet altijd even goed uitkomen. In een artikel in het Brabants Dagblad leest u hier meer over.

1500 Paarden

De afgelopen jaren bedroeg het aantal paarden rond de 1500 en het aantal bezoekers ongeveer 30.000. Zie hier de aantallen paarden en bezoekers in het verleden. Afhankelijk van het aantal paarden is de markt van Hedel, Elst (Gld) of Zuidlaren (Dr) de grootste van Europa.