Ga naar hoofdinhoud

Kerstmarkt Dordt van de baan

De kerstmarkt in Dordrecht keert vanwege de hoge kosten en afnemende belangstelling definitief niet meer terug in z’n oude vorm. Met een uitbreiding van de Dordtse Decemberdagen moet er gewerkt worden aan een nieuw feestelijk evenement voor Dordtenaren en anderen.

De kerstmarkt in Dordrecht is definitief van de baan. Met een uitbreiding van de Dordtse Decemberdagen moet er gewerkt worden aan een nieuw feestelijk evenement voor Dordtenaren en anderen.

Analyse over kerstmarkt

Onderzoeksbureau Respons was door de gemeente ingeschakeld voor een analyse over de kerstmarkt. Daarin staat dat het anno 2023 veel lastiger is om op grote schaal een kerstmarkt te organiseren. Een van de gevolgen van de coronajaren, waarin het evenement niet kon worden gehouden. Volgens het onderzoeksbureau is het organiseren van een kerstmarkt drie keer zo duur als voorheen en was de belangstelling al tanende. En dat terwijl er vroeger honderdduizenden bezoekers speciaal voor de kerstmarkt naar de stad kwamen.

De kerstmarkt maakt dus plaats voor een uitgebreide versie van de Dordtse Decemberdagen. Daar moet nog wel een goede invulling voor worden bedacht en er moet worden nagedacht over de lengte van dit evenement. Zo gaan er stemmen op voor een kerstfair en een ijsbaan.

Bestuur kerstmarkt Buitenpost stopt
In Friesland heeft het bestuur van de stichting Kerstmarkt Buitenpost laten weten dat de editie van 2022 de laatste was waar zij zelf een bijdrage aan heeft geleverd. Vrijwel meteen na die editie stopte een groot deel van het bestuur. Het voortbestaan kwam hiermee al in gevaar. Eind mei zette ook de rest een punt achter haar werkzaamheden voor de kerstmarkt, liet de stichting via een post op Facebook weten.
“Wat hebben wij vorig jaar een fantastische kerstmarkt mogen organiseren. Het weer was winters, de sfeer was geweldig en door de duizenden enthousiaste bezoekers werd dit een kerstmarkt om nooit te vergeten”, staat in het bericht. “Wij zijn erg trots op wat we hebben mogen organiseren, maar het was ook een hele uitdaging om het te kunnen realiseren. Het blijft namelijk een hele uitdaging om voldoende kraamhouders, vrijwilligers en bestuursleden te vinden. Daarom hebben wij nu besloten dat wij op het hoogtepunt ook gaan stoppen met de kerstmarkt, dus was 2022 voor ons het laatste jaar dat wij deze georganiseerd hebben.”