Ga naar hoofdinhoud

Koeienstront, erwtensoep en gouden handel

Koeienstront en erwtensoep zijn twee ingrediënten die vandaag niet ontbreken in Druten. Iedereen is klaar voor de Leste Mert (laatste markt). Een sliert van zo’n 260 kramen en wagens slingert zich door de straten van het dorp in het land van Maas en Waal. Tienduizenden kooplustigen struinen erlangs. “Als je hier niets verkoopt, ligt dat toch echt aan jezelf”, zegt standwerker Jos van den Berg.

Standwerker Jos van den Berg heeft zo zijn foefjes om de aandacht te trekken van voorbijgangers.

Traditie

Aan bezoekers geen gebrek deze jaarmarkt die traditiegetrouw elke eerste donderdag na 2 november in Druten wordt gehouden. De scholen zijn gesloten, evenals de meeste ondernemingen. Zo wil de traditie nu eenmaal. Naast 160 kramen zijn er ook nog 100 standplaatsen. De ideale braderie voor de handel in worst en kaas van Roderick en Linda Olde Wolbers. Het stel nam in 2011 de zaak over van zijn vader, die in 1981 eerst met rieten manden op de markt stond, maar al binnen twee jaar overstapte op de worstenhandel.

Massa is kassa

“Mijn vader had een andere aanpak”, weet Roderick. “Hij ging voor massa is kassa. Je kon toen goedkoop restpartijen bij de groothandel opkopen. Die zaten tegen de houdbaarheidsdatum aan. Hij kocht deze worsten op en zette ze meteen tegen een kleine marge weer weg.” Voor de duidelijkheid: de worsten waren zeker nog vers genoeg voor de verkoop.

Wil je meer lezen over de Leste Mert in Druten, lees dan de digitale versie in Marktvisie editie 12.