Ga naar hoofdinhoud

Koopman Jager Parasols leert van klanten

Uitgegroeid tot begrip onder ambulante handelaren

Door Peter de Wit

Piet Koopman moest vanwege een ongeval in 1988 stoppen met zijn ambulante handel. Toen andere marktkooplieden dit hoorden, vroegen ze hem wat hij met de grote parasols van zijn kraam ging doen. Hij verkocht er drie, hield er eentje achter de hand, vogelde uit hoe ze werden gemaakt en vond zo het gat in de markt waarvan Koopman Jager Parasols nu nog steeds profiteert.

De marktparasols waren vanaf het allereerste begin van Koop Jager Parasols een schot in de roos.

Koopman Jager Parasols is een bekende naam onder ambulante handelaren. De meeste marktkooplieden gebruiken voor de aankleding van hun kramen wel een parasol, zeil, doek, banner, beachvlag, krat, tafel, klem, lamp, kabel, krijtbord of grondpen van deze producent-verkoper uit Hengelo. Maar het starten van een groothandel in marktbenodigdheden was nooit de opzet van oprichter Piet Koopman. Hij stond met zijn groente- en fruitkraam op markten en verkocht later schoenen. Een ongeval dwong hem ertoe het roer om te gooien. Door de grote belangstelling van andere marktkooplieden voor de vier grote parasols die hij voor zijn kraam gebruikte, begon er een lampje te branden. “Dit is handel, dacht mijn vader meteen”, vertelt Karin Koopman, die in 2002 het familiebedrijf overnam en sinds 2010 samen met haar man Claus Windelich runt. “Hij haalde er één uit elkaar en begon deze na te maken. Hij dacht: als ik er wekelijks eentje verkoop, heb ik in elk geval mijn natje en droogje verdiend. Het bleek een gat in de markt. Hij was de enige in Nederland die deze parasols aanbood en er was veel vraag naar.”

Karin Koopman van Koopman Jager Parasols luistert altijd goed naar de vraag uit de markt. “Wij hebben veel geleerd van onze klanten.”

Parasoldoeken

Piet bouwde het frame en zijn zwager – een meubelstoffeerder – maakten in het begin de eerste parasoldoeken. “Dat werk heb ik ook een jaar of vijftien gedaan. Als het druk is, spring ik nog steeds bij”, zegt Karin. “Toen mijn vader met het bedrijf begon, huurden veel ambulante handelaren nog een kraam. Daarin kwam juist op dat moment verandering. Steeds vaker kochten ze een eigen kraam.”

Kwaliteit steeds belangrijker
Karin Koopman van Koopman Jager Parasols heeft de markt door de jaren heen zien veranderen. Haar is één ding opgevallen. “Vroeger ging men echt voor de koopjes naar de markt, tegenwoordig voor de kwaliteit”, zegt ze. “Kaas is hiervan een goed voorbeeld. Kaas van de markt is veel lekkerder dan in de supermarkt. En dat geldt ook voor andere producten. Ik denk niet meer dat de producten op de markt per se goedkoper zijn, maar ze hebben wel kwaliteit.”

Opleving dankzij standwerkers

De komst van de standwerkers zorgde eveneens voor een flinke opleving in de business. “Zij gingen vrijwel allemaal gebruikmaken van de karakteristieke rood-witte parasols. Bezoekers wisten dat daar iets te beleven viel, dat daar de koopjes waren te vinden. En nog steeds zie je dat onze parasols de aandacht trekken.”

Zelfs de opkomst van verkoopwagens heeft Koopman Jager Parasols geen pijn gedaan. Al zorgde het heel even voor een slikmomentje in huize Koopman. “Help, wat nu? Wij zagen wel de bedreiging, maar ook de kans. Want al snel bleek dat ondernemers met deze wagens behoefte hadden aan zeil rond hun luifels. Dat had mijn vader snel door. Hij is daar slim op ingesprongen. Zeilen maken is echt heel ander werk dan parasols. Die stik je. Zeilen moet je door hitte sealen. Maar ook voor verkoopwagens staan vaak tafels waarop de aanbiedingen liggen uitgestald met daarbij een parasol om deze producten tegen de weersomstandigheden te beschermen.”

Het naaien van de parasols.

Maakproces in beeld

Koopman Jager Parasols heeft altijd goed geluisterd naar de vraag uit de markt. “Wij hebben veel geleerd van onze klanten. We kregen altijd hun vertrouwen, ook in de periode dat we nog lerende waren. Wij hebben dan ook een goed contact met onze klanten. Als zij een vraag hebben, proberen we daar een passende oplossing bij te bedenken. Ik maak ook altijd leuke filmpjes over het maakproces van het product dat zij bestellen. Dat waarderen ze echt. Ze plaatsen het op hun website of delen dit op hun sociale media. Dat levert beide partijen weer een moment van aandacht op. En wij weten hoe belangrijk het is om snel een doek of zeil te repareren. Want de volgende dag staat zo’n verkoper weer ergens op de markt.”

Steeds groter assortiment

Het assortiment marktbenodigdheden werd gaandeweg uitgebreid, waardoor het bedrijf uitgroeide tot een groothandel in marktbenodigdheden. “Dat begon met een zeilklem. De klant vraagt ergens om en wij zorgen dat we het in huis hebben.”

Inmiddels verkoopt Koopman Jager Parasols alweer vijf jaar Bull Tafelsystemen. Een in eigen huis ontwikkeld en gemaakt product waarop Karin en Claus erg trots zijn. Vlakke tafels, of tafels die onder een bepaalde hoek kunnen worden geplaatst. Tafels ook die in hoogte verstelbaar zijn. “We merkten dat er altijd wel iets mis was met de tafels die wij inkochten en verkochten. Ze waren te laag, te lang of de scharnieren en de poten deugden niet. Dus hebben we er zelf een aantal ontworpen.” Uiteraard levert Koopman Jager Parasols ook de doeken met reclameboodschap die rond de tafels kunnen worden gespannen. De opdruk van de doeken, parasols, zeilen en beachvlaggen worden naar wens van de klant gemaakt. “Ook hebben we vaste thema parasols zoals bijvoorbeeld de kaas-, haring- en aardbeienparasols.”

Echte ondernemers
In de ogen van Karin Koopman zijn ambulante handelaren de echte ondernemers: “Elke markt heeft zijn eigen kopers met hun persoonlijke voorkeuren. Wat op de ene markt goed loopt, doet het elders niet. Dus moeten zij elke dag opnieuw nadenken over de juiste indeling van hun kraam. Een marktkoopman of -vrouw weet ook precies hoe ze voorbijgangers tot impulsaankopen kunnen verleiden. Dat is te danken aan hun ervaring.”