Ga naar hoofdinhoud

Krachtenbundeling in strijd tegen mobiele bendes

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft het startsein gegeven voor intensievere landelijke samenwerking in de strijd tegen mobiele bendes.

Detailhandel Nederland, de politie en het Openbaar Ministerie bundelen de krachten om ondernemers te helpen in de strijd tegen rondtrekkende, vaak internationaal opererende bendes. Deze bendes maken zich schuldig aan verschillende vormen van inbraken en diefstallen. Informatie hierover zal voortaan worden gedeeld via een waarschuwingsregister.

Waarschuwingsregister

Aan het waarschuwingsregister nemen winkeliers, politie en het OM deel. Zij verzamelen en delen informatie, waarna de politie en het OM deze informatie kunnen gebruiken voor opsporing en vervolging. Minister Ferdinand Grapperhaus: “Het waarschuwingsregister is een stevige eerste maatregel van de onlangs opgerichte Taskforce Mobiel Banditisme. Het is goed dat Detailhandel Nederland, politie en OM de handen ineen slaan. Door deze landelijk gecoördineerde aanpak maken we de kans veel kleiner dat mobiele bendes hun slag kunnen slaan. Iedere winkelier, van groot tot klein, kan zich zo beter beveiligen.”