Ga naar hoofdinhoud

Kramenzetter stopt met Leidse zaterdagmarkt

Paul Verschoor stopt per 1 april 2023 met het neerzetten van de kramen voor de Leidse zaterdagmarkt. Er liggen meerdere redenen ten grondslag aan zijn besluit. De 2 grootste: Hij wil meer tijd besteden aan zijn gezin en hij voorziet een nóg ongunstiger kosten-batenverhouding door het huidige marktbeleid van de gemeente Leiden.

“Ik word ook een dagje ouder”, zegt Verschoor (41). “Ik ben weliswaar nog jong, maar doe dit werk al 28 jaar, ben er mee opgegroeid. Mijn vader deed dit werk al en zijn vader voor hem. Nu er nog een kleine bij is, wil ik meer tijd met mijn gezin doorbrengen.”

Marktbeleid

Zijn gezin is een van de redenen waarom Verschoor met de weekmarkt Leiden stopt. Een andere, en zeker niet minder belangrijke factor, is het gemeentelijke marktbeleid van Leiden. “Door corona zijn heel veel standhouders gestopt en de opengevallen plekken werden niet door de gemeente ingevuld”, vertelt Verschoor. “De insteek was om zo snel mogelijk na de coronaperiode de markt her in te delen, te verplaatsen en meelopers een vaste plek te geven. Daar is tot op heden nog niets van terechtgekomen. Ze houden de boot af.”

Wat tevens meespeelt, is dat Verschoor voorziet dat de nieuwe plannen van de gemeente financieel gezien niet in zijn voordeel uitvallen. “De markt wordt kleiner en er komt een andere locatie voor een deel van de kramen. Hierdoor gaat het plaatsen mij nog meer tijd kosten”, legt hij uit. “En de kosten wegen nu al niet op tegen de baten. Voor mij is het gewoon niet langer rendabel om op zaterdag kramen neer te zetten in Leiden. Op deze manier haal ik geen voldoening meer uit het werk. De aanpassingen eisen hun tol en er is geen uitzicht op verbetering.”

Aandacht verleggen

Verschoor verlegt zijn aandacht nu naar braderieën, jaarmarkten, partytenten en de bestaande markten op de dinsdag (3), woensdag (1), donderdag (2) en vrijdag (1). Hij heeft ongeveer driehonderd kramen. “Ik ben maar een kleine jongen hoor. Op de meeste markten die ik heb, staan tussen de 25 en 50 kramen. Leiden was met 70 tot 80 kramen de grootste. Voor corona zette ik daar 120 kramen neer. Kun je nagaan hoe die markt is gekrompen.”