Ga naar hoofdinhoud

Laatste Koninginnedag

Nederland vierde gisteren de laatste keer Koninginnedag. En dát werd gevierd. Met een lach en soms een traan. Want wat een emoties waren er. Bij de balkonscène, bij de inhuldiging van onze nieuwe koning, maar ook vooral op straat. Het hele land kleurde Oranje.

Zo ook op de Utrechtse vrijmarkt die maandag om 18:00 uur al van start ging en de verkoop 24 uur duurde. Dinsdagmiddag om 18:00 uur moest de overgebleven koopwaar weer worden ingepakt.

In Utrecht is het traditie om de vrijmarkt groot te vieren. Alles wordt, letterlijk, uit de kast gehaald. Vaste prik is het ook dat de Utrechtse straten en steegjes waar de vrijmarkt wordt gehouden, binnen de kortste keren vol lopen met drommen bezoekers. Maar de meest koningsgezinde mensen zaten gisteren voor de buis. Zo ook de Utrechtse familie Bos. “Om acht uur hadden we de televisie al aan en om tien uur weer.” Mevrouw Bos heeft genoten van de beelden van de Oranjes. “Heel mooi vond ik het moment dat ze naar buiten gingen en iedereen stond te juichen. Dat was nog mooier dan het zetten van de handtekening.”  Uitgedost in oranje vertrokken ze eind van de ochtend naar de vrijmarkt. Een kort bezoek, want om twee uur wilden ze weer thuis zijn, om niets te missen van de beëdiging en inhuldiging. “Ik heb bewondering voor de leden van het Koningshuis. Het is toch een hele opoffering.” In de nieuwe koning heeft ze alle vertrouwen. “Het komt helemaal goed. Hij gaat het op zijn eigen manier doen, net als zijn moeder deed.”