Ga naar hoofdinhoud

Langzaamaan weer drukker op de markt

Net zoals de versoepeling van de maatregelen op scholen, in restaurants en op terrassen te zien is in het straatbeeld, wordt het ook langzaamaan weer drukker op de markt. Maar net zoals in andere sectoren moeten ook de markt de strenge regels in acht blijven nemen om verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Veiligheidsregio

De Veiligheidsregio’s nemen extra maatregelen tegen de drukte op markten. Markten zijn van belang voor de voedselvoorziening van bewoners, maar kunnen alleen openblijven als bezoekers zich aan de 1,5 meter afstand houden. De Veiligheidsregio’s doen daarom een dringend beroep op bezoekers en ondernemers om zich te houden aan de RIVM-richtlijnen. Vanaf 2 juni zijn alle markten weer open met een compleet aanbod. Vanwege de coronamaatregelen waren er sinds half maart op de markten alleen maar etenswaren te koop, en later ook bloemen en planten. Nu komen daar ook weer producten bij als drogisterijartikelen, stoffen en kleding.

Steekwagen kopen

Ook mooi om te zien is dat de ambulante handel weer allerhande hulpmiddelen inzet om ergonomisch en efficiënt te werken. Zo is een steekwagen een uitermate handig hulpmiddel voor het verplaatsen van goederen in een magazijn of bij het (uit)laden van een vrachtwagen of bestelbus. Een steekwagen kopen? Online zijn vele steekwagens te vinden in verschillende uitvoeringen die het transport van goederen eenvoudiger, sneller en meer ergonomisch maken. Van robuuste stalen steekkar tot inklapbare steekwagen of benodigde accessoires geschikt voor specifiek gebruik.

Een steekwagen een handig hulpmiddel voor het verplaatsen van goederen of bij het (uit)laden van een vrachtwagen of bestelbus.

Welke regels gelden er?

Het leeft weer op de markt en er wordt weer gelachen. Ook is er een alternatieve Vlaggetjesdag voor de komst van Hollandse Nieuwe in Scheveningen. Maar markten moeten wel aan strenge voorwaarden blijven voldoen. Bij het niet naleven van deze voorwaarden zal een markt worden gesloten.

Hieronder enkele voorbeelden van maatregelen zoals die bijvoorbeeld door de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland zijn genomen.

 • Tussen de marktplaatsen en -kramen zit minimaal anderhalve meter afstand.
 • Tussen tegenover elkaar gelegen marktplaatsen of -kramen zit minimaal 4 meter afstand.
 • Marktondernemers worden, als dat kan, verder van elkaar verspreid over het marktterrein.
 • Het is niet toegestaan om op het marktterrein voedsel of dranken te nuttigen; op alle markten is het verboden om zit- of sta gelegenheid te bieden.
 • Op de markten mogen nog uitsluitend etenswaren worden verkocht, alsmede bloemen en planten. Verkoop van andere non-food producten is niet toegestaan.
 • Verkoop van bloemen en planten is alleen toegestaan op tijden en plaatsen waar de drukte dat toelaat.
 • De voorzitter van de veiligheidsregio kan te allen tijde besluiten de markt te doen sluiten, of de daaraan verbonden voorschriften wijzigen als de situatie daartoe aanleiding geeft.

Geen handhaving staanverplichting

Zolang de beperkende maatregelen van kracht zijn, wordt in de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland niet gehandhaafd op de staanverplichting. Marktondernemers kunnen dus zelf beslissen of zij naar de markt komen. Antwoord op andere praktische vragen geeft de regio ook.

 • Hoe laat vindt de indeling plaats? De indeling vindt om 9:00 uur plaats.
 • Kunnen sollicitanten nog op de markt terecht? Ja, sollicitanten kunnen op de markt terecht. De indeling verloopt als volgt:
  • 1e: Vasteplaatshouders
  • 2e: Tijdelijke vasteplaatshouders en
  • 3e: Als er ruimte overblijft op het marktterrein dan kunnen de sollicitanten een plek innemen.
 • Ik heb een eigenmateriaalvergunning. Mag ik al eerder mijn plek innemen? Ondernemers met een eigenmateriaalvergunning mogen voor 9:00 uur hun plek innemen, zolang er geen kramen omheen staan. Ook tussen de verkoopwagens zal een minimale afstand van 1,5 worden aangehouden.